Hlavní obsah

Policie znovu šetří staré podvody s LTO

Právo, Pavel Blažek
ČESKÁ REPUBLIKA

Policejní prezídium a Inspekce ministra vnitra souběžně s analýzou zářijových informací médií o podvodech s lehkými topnými oleji (LTO) šetří všechny případy, kde se objevuje důvodné podezření z trestné činnosti při obchodech s LTO. Pokud se podezření potvrdí, pak mají být pachatelé okamžitě stíháni.

Foto: Magistrát města Plzně

Významnému československému politikovi Luďku Pikovi byla v pátek 28. října udělena Medaile Za zásluhy, a to in memoriam.

Článek

Podnět k tomuto postupu policie a inspekce vydal minulý týden ministr vnitra František Bublan. "Pan ministr minulý týden ve středu osobně mluvil s panem policejním prezidentem Jiřím Kolářem a ředitelem své inspekce Miroslavem Borníkem. A to nejen o analýze zářijových informací médií, ale o prošetření obchodů s LTO s cílem zjistit, zda došlo nebo nedošlo ke spáchání trestných činů a jaké nové skutečnosti se v této věci objevily," řekla v pondělí Právu mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková.

Potvrdila tak, že Bublan v Českém rozhlase na stanici Radiožurnál minulý týden ve čtvrtek myslel vážně své tvrzení, že k vyšetřování podvodů s LTO v době, kdy k podvodům docházelo, nebyla politická vůle ."Teď ta politická vůle je. Bohudík," prohlásil v rozhlase Bublan.

Inspekce a policie jsou v pohybu

"Inspekce prověřuje nová podezřené týkající se role policistů v podvodných obchodech s LTO. Neprovádíme tedy pouhou analýzu toho, co zaznělo v médiích, i když zjišťujeme, jestli se v médiích neobjevily nové a dosud neznámé okolnosti.

V činnosti jsou krajské expozitury inspekce," odpověděl v pondělí na dotazy Práva Jiří Červenka, který zastupuje šéfa inspekce Miroslava Borníka. Ani policie neprovádí pouhou analýzu informací médií. Podle náměstka policejního prezidenta pro trestní řízení Jaroslava Macháně policie koná.

"Informace o obchodech s LTO prověřujeme z hlediska možného spáchání trestného činu a zjištění pachatele. Vyslechneme i pana Jiřího Večeře, který minulý týden vystoupil v ČT1. Výsledky prověřování si nedovolím předjímat," řekl v pondělí Právu Macháně.

Uvedl, že hrubá analýza zářijových informací médií v podstatě hotova. Nechtěl však říci nic bližšího. "Budou se totiž vyslýchat další svědci, prověřovat dokumentace a podobně," vysvětlil. Za úskalí označil fakt, že od podvodných obchodů již uplynulo osm a více let. "Bude třeba zjistit co je podle zákona promlčeno, a co promlčeno není," poznamenal.

Právní expert v pondělí Právu sdělil, že podvodné obchody s LTO zatím promlčeny nejsou. "Ve všech případech, kde lze prokázat podvod se škodou velkého rozsahu je promlčecí doba 12 let. To znamená, že je možné odstíhat pachatele z roku 1993 ještě v příštím roce. Trestu a zabavení majetku nemusejí uniknout, protože zahájením trestního stíhání začíná nová dvanáctiletá promlčecí lhůta. Šance státu na získání ukradených miliard zpět není vyloučena," míní expert.

Policie nejednala

O tom, že pachatelům je možné prokázat škodu velkého rozsahu, je přesvědčen bývalý brněnský celní pátrač Čestmír Vintr, který na tyto podvody upozornil už na podzim 1993.

"Podvody s LTO jen na jedné vlakové cisterně o obsahu 50 až 55 tun motorové nafty deklarované jako LTO poškodily na dani stát o 500 tisíc korun. Pokud došlo k daňovému úniku ve výši 60 miliard, pak jde o 120 tisíc cisteren. To není jehla v kupce sena. To jde dohledat i dnes," míní Vintr. Zdůraznil, že policie a tehdejší ministr vnitra Jan Ruml se svým bezpečnostním náměstkem Martinem Fendrychem nemuseli vyčkávat na novelu zákona ministerstva financí, které vedl Ivan Kočárník.

"Mohli jednat podle zákona o policii a trestního zákona okamžitě. Policie i před deseti lety byla povinna šetřit i pouhé podezření z podvodu. Na podezřelé obchody s LTO upozornila v té době i brněnská expozitura Bezpečnostní informační služby, ale skutek policii a vnitru utekl," poznamenal Vintr, kterého před deseti lety osobně pověřil pátráním po podvodech s LTO na celém území republiky tehdejší generální ředitel cel Miroslav Kárník.

Záměr může ztroskotat

Policie bere závěry bývalého celního pátrače zřejmě vážně až nyní. Je rozhodnuta s Vintrem o podvodech s LTO jednat. "Budeme se jej dotazovat. Budeme pracovat se všemi svědky, kteří se nám přihlásí, nebo nám budou oznámeni," odpověděl v pondělí Právu Macháně.

Podle státního zástupce, který je s vyšetřováním podvodů s ropnými produkty seznámen, může současná politická vůle a iniciativa inspekce a policie ztroskotat. "Obávám se, že na tak náročné a obsáhlé vyšetřovaní vedené navíc pod tlakem promlčecích lhůt chybí policii i státnímu zastupitelství lidé. Záměr může ztroskotat právě na tomto lidském faktoru," řekl v pondělí Právu žalobce, který si nepřál být jmenován.

Reklama

Výběr článků

Načítám