Hlavní obsah

Za krádež dat 1,5 milionu zákazníků T-Mobile padla po třech letech obžaloba

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha

Státní zastupitelství po téměř třech letech vyšetřování podalo obžalobu na bývalého zaměstnance společnosti T-Mobile, který v roce 2016 měl odcizit a prodávat data zákazníků. Na dotaz Novinek to v pátek uvedla Obvodní stání zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Obžaloba byla podána dne 24. ledna Obvodnímu soudu pro Prahu 4 pro trestné činy neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a podílnictví,“ řekla Valsamisová.

Podle právní kvalifikace měl bývalý zaměstnanec T-Mobilu získat trestným činem značný prospěch, a proto mu hrozí až šest let vězení. Bližší informace však žalobkyně nechtěla specifikovat.

Mluvčí soudu Michal Dvořák potvrdil, že soud obžalobu obdržel, ale nyní byl spis předložen městskému soudu, aby rozhodl, který soud se bude případem zabývat.

Firma chce náhradu škody

Podle mluvčí T-Mobilu Martiny Kemrové firma o soudním řízení ví a zúčastní se ho. „V trestním řízení naše firma figuruje jako strana poškozená s tím, že jsme se připojili s nárokem na náhradu vzniklé škody,“ řekla Novinkám Kemrová.

Nechtěla blíže specifikovat vzniklou škodu ani kolika zákazníků se tehdejší únik dotkl. „Jsme vázáni povinností mlčenlivosti,“ konstatovala mluvčí společnosti.

K úniku a prodeji dat zákazníků došlo v dubnu 2016. Podle tehdejšího zjištění MF Dnes se únik dotkl 1,5 milionu zákazníků. Zaměstnanec byl okamžitě propuštěn a data se firmě podařilo zajistit. Případ vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Společnost dostala kvůli úniku dat pokutu 3,6 milionu korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů, podle něhož firma data dostatečně nezabezpečila. Mezi odcizenými údaji nebyla hesla, ale jména, data narození, adresy, telefonní čísla, zákaznické kódy, údaje o tarifech, průměrných útratách a značkách zařízení i čísla účtů.

T-Mobile po incidentu zlepšil zabezpečení. „Důkladně jsme prověřili a následně zpřísnili interní technická i personální bezpečnostní opatření, abychom riziko obdobného incidentu v budoucnosti snížili na minimum,“ uzavřela Kemrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám