Hlavní obsah

Za drogy ve věznici Vinařice dostalo trest prvních 11 lidí

Za pašování drog do věznice Vinařice u Kladna dostalo trest prvních 11 lidí. Uvedla to v pátek televize Nova. Síť pašeráků a příjemců drog tvořilo podle televize 42 lidí. Okresní státní zástupkyně Nina Brozová, která případ dozoruje, již dříve uvedla, že obžalováno bude 30 až 40 lidí a kauza bude rozdělena na dvě obžaloby.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lidé, kteří vězňům drogy do vězení pašovali, dostali většinou podmíněné tresty. Některým z vězňů, kteří přepravu drog přímo organizovali, pak soud prodloužil stávající tresty o jeden rok. Podle státní zástupkyně jsou takové tresty příliš nízké.

"Pokud někdo ve věznici, recidivista, páchá trestnou činnost, tak nejsou zákonné podmínky pro to, aby dostal trest na dolní hranici trestní sazby," řekla televizi Brozová. Podle dřívějších informací byli do pašování zapojeni vězni a jejich příbuzní a přátelé, ale ne pracovníci věznice.

Drogy odsouzení pašovali i v konečníku

Kriminalisté získali informace o pašování a prodeji drog na začátku loňského roku. Poté zjistili, že se ve vinařické věznici organizovaně prodával heroin, pervitin, marihuana či léky subutex, rivotril a tramal. Drogy se do věznice dostávaly při návštěvách odsouzených, poštou, přehazováním přes plot nebo je odsouzení pašovali v konečníku při návratu z práce.

Vězni za drogy a léky podle policie platili kreditem do mobilního telefonu, tabákem nebo venkovním platebním stykem. Například gram pervitinu odsouzení prodali za 5000 až 8000 korun.

Podobný případ se už ve věznici Vinařice stal dříve. Okresní soud v Kladně v prosinci 2004 uložil organizátorovi pašování drog do věznice pětiletý nepodmíněný trest. Z šíření drog, léků a mobilních telefonů do věznice státní zástupce tehdy obžaloval 26 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám