Hlavní obsah

Za brutální vraždu prostitutky si odpyká 13 let vězení, rozhodl Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jan Eliáš si za vraždu prostitutky v Brně odpyká 13 let ve vězení. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání. V minulosti stejný soud Eliášovi vyhověl a kvůli nejasnostem v důkazech nařídil Krajskému soudu v Brně nové projednání kauzy. Napodruhé ovšem obžalovaný dostal totožný trest a nepochodil ani s dovoláním.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jan Eliáš si za vraždu prostitutky odpyká ve vězení 13 let.

Článek

"Dovolací soud shledal, že soudy prvního a druhého stupně hodnotily provedené důkazy ve shodě s jejich obsahem a nedopustily se excesu při jejich hodnocení," sdělila mluvčí krajského soudu Simona Pešková.

Tragédie se odehrála v rodinném domě, kde starší žena provozovala prostituci. Pachatel ji údajně nejdříve svázal provazem a poté ji začal bít. Použil tupý i sečný nástroj a útočil na hlavu. Nakonec ji škrtil vodítkem na psa.

Žena utrpěla řadu zranění včetně zlomenin a krvácení do mozku. Zemřela na místě. Motiv činu není známý. Kriminalisté Eliáše zadrželi až čtyři roky po činu.

Eliáš vinu od počátku popírá. Nejvyšší soud v prvním rozhodnutí uvedl, že Eliáš byl shledán vinným na základě nepřímých důkazů a s pomocí výpovědi svědka, u kterého nebyly splněny podmínky pro utajení totožnosti. Eliáš ovšem i poté dostal 13letý trest, například s poukazem na pachové stopy, na to, že se prokazatelně s prostitutkou znal a že trpí sexuální deviací.

Po odmítnutí dovolání zbývá Eliášovi jako poslední mimořádný opravný prostředek ústavní stížnost. Musel by v ní argumentovat porušením svých základních práv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám