Hlavní obsah

Za brutální vraždu historika potvrdil soud 28 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za brutální vraždu židovského historika a jeho manželky potvrdil odvolací senát Vrchního soudu v Praze třicetiletému Danielu Škopánovi výjimečný, osmadvacetiletý trest vězení. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný přichází k soudu. Archivní záběryVideo: Novinky

 
Článek

Škopánův advokát se snažil odvolací soud přesvědčit, aby původní trest zmírnil. Podle jeho názoru je totiž 28 let vězení příliš přísných vzhledem k tomu, že se jeho klient v plném rozsahu přiznal.

Vrchní soud ale jeho návrh zamítl jako nedůvodný. "Podle našeho názoru byly podmínky pro uložení výjimečného trestu dány," uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Muž totiž spáchal brutální vraždu na dvou osobách, které se nemohly bránit, a zároveň spáchal více trestných činů. Vražda navíc byla agresivní, brutální a trýznivá. Podle soudu je zvolený trest sice přísný, ale není nepřiměřeně přísný. "Prvním důvodem je osoba poškozeného. Máme za to, že v tomto případě došlo k výrazné společenské ztrátě, protože poškozený byl mimořádný odborník přes židovské památky a byl publikačně činný," podotkl Lněnička.

Za další důvod pak soudce označil to, jak se obžalovaný po činu zachoval, když pustil plynové sporáky. "Riskovat, že dojde k masivnímu výbuchu plynu v panelovém domě, je skutečně velice nebezpečné jednání a obžalovaný se ho dopustil celkem chladnokrevně v úmyslu zamaskovat předchozí útok proti oběma poškozeným," vysvětlil Lněnička.

Šel si půjčit peníze

Škopán žil v Praze se svou matkou a živil se pomocnými pracemi u technických služeb. Do blízkosti historika se dostal díky společnému zájmu o židovskou otázku.

Za mužem si podle svých slov šel loni v lednu půjčit peníze. Místo toho se ale na něj po chvíli vrhl s nožem v ruce a 78letého historika ubodal. Hluk zaregistrovala i mužova manželka, kterou Škopán následně také ubodal.

Škopán se k činu přiznal. „Vybavuju si, že byl nějaký zápas,“ uvedl Škopán. „Uvědomil jsem si tu děsnost toho, co se stalo. Zakřičel jsem: ‚Bože, proč jsi mě zklamal!‘“

Mladík pak prohledal byt a ukradl šperky a knihy. Poté pustil plyn a odešel. Šperky prodal v rodném Brně a utrženými penězi uhradil nájem v pražském Slivenci, kde tehdy s matkou žil.

Časovaná bomba

Únik plynu udělal z bytu v panelovém domě v podstatě tichou časovanou bombu. Podle hasičského posudku plyn unikal také netěsností ve dveřích. Vzhledem ke zvonku a dvěma ledničkám v bytě, které mohly v případě sepnutí kompresoru zažehnout jiskru a způsobit tak výbuch, bylo obrovské štěstí, že se nic nestalo.

Podle hasičů k ničemu nedošlo „jen shodou šťastných náhod“.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Zavražděný muž byl dlouholetým spolupracovníkem Židovského muzea v Praze. Jako historik a badatel se celý život zabýval židovskými památkami v Čechách a na Moravě. V muzeu pracoval od roku 1996 do roku 2012 a poté externě. Vydal knihu Židovské památky v Čechách a na Moravě, která je dodnes základním zdrojem informací o židovských sídlech. Nekrolog, který vyšel v New York Times, napsala americká spisovatelka českého původu Helen Epsteinová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám