Hlavní obsah

Za brutální utýrání kočky dostal mladík 120 hodin prospěšných prací

Právo, Novinky, hon, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK
Aktualizováno

Okresní soud ve Frýdku-Místku odsoudil ve čtvrtek dvacetiletého Valdemara Kostku za brutální utýrání kočky k trestu 120 hodin obecně prospěšných prací a peněžitému trestu 12 tisíc korun. Na bezbranné zvíře poštval svého pitbulteriéra, její utrpení pak zakončil šlápnutím na hlavu. Skupina mladých lidí si vše nahrávala na video a záznam pak zveřejnila na internetu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Odsouzený mladík Valdemar Kostka.

Článek

Jeho o šest let staršímu kamarádovi, který týrání kočky nahrál na kameru a záznam zpřístupnil na internetu, hrozí v přestupkovém řízení až třicetitisícová pokuta.

Sám obžalovaný řekl, že v průběhu nočního posezení spořádal pět litrů vína. Kočka si podle něj po celou dobu se psem hrála. „Pak jsem zjistil, že má čenich rozdrápaný do krve. Ostatní se mi smáli, že se můj pes bojí kočky, a tak jsem ho na ni poštval,“ řekl u soudu Kostka. To, že zvířeti v závěru šlápl na hlavu, vysvětloval tím, že chtěl ukončit jeho utrpení. „Nakonec jsem dal mrtvé tělo do igelitové tašky a zakopal u řeky,“ dodal.

Útočící pes je z útulku

U soudu Valdemar Kostka svého činu litoval. „Odmalička mám rád přírodu a několikrát jsem se ujal opuštěných zvířat. Také pes Ramon je z útulku. Strašně moc lituji toho, co se stalo,“ řekl.

Státní zástupce u soudu navrhoval pro Valdemara Kostku podmíněný trest. Soudce ale řekl, že má za to, že obecně prospěšné práce spojené s peněžitým tretem budou mnohem účinnější než podmíněný trest. Nehledě k tomu, že Kostka už byl jako mladistvý odsouzen k podmíněnému trestu za lehké ublížení na zdraví a patrně si z prvního konfliktu se zákonem nevzal ponaučení.

Ochranáři spokojeni nejsou

Mladíkovi hrozily až dva roky vězení. Podivná zábava mladých lidí v Morávce vyšla najevo, když se začátkem letošního roku v internetové síti objevilo video, na kterém mladíci nejdříve nalili kočce do tlamy alkohol a poté na ni pustili psa.

Ochranáři zvířat nejsou s trestem spokojeni. „Toto utýrání zvířete a jeho zabití je neospravedlnitelné. Věřím, že nový trestní zákoník bude na takové pachatele tvrdší a bude dostatečně odrazovat všechny, kdo by se chtěli ke zvířatům chovat stejně nepřijatelně jako tito mladíci," řekl Novinkám vedoucí sekce ochrany zvířat Strany zelených Roman Rogner.

Ke všemu se přiznal

Akce se uskutečnila 23. července 2006 asi dvě hodiny po půlnoci na zahradě hotelu Morávka ve stejnojmenné obci na Frýdecko-Místecku. Policii se i přes větší časový odstup od události podařilo postupně vypátrat účastníky akce. Některé z nich bylo možné rozpoznat z videa, které měla policie od začátku vyšetřování k dispozici.

Jeden z přítomných mužů šlápl zraněné kočce na hlavu, čímž chtěl ukončit její utrpení.

Obviněný mladík se ke všemu přiznal. Policistům tvrdil, že má zvířata rád a svoje jednání si nedovede vysvětlit. „Působil na nás jako zcela normální člověk a jeho jednání byl takový exces,“ řekl kriminalista Vladislav Zápalka.

Dodal, že majitele kočky se ani intenzivním pátráním ve vesnici nepodařilo zjistit. „Byla to kočka, která na tu zahradu často chodila a lidé si tam s ní hráli,“ dodal kriminalista.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám