Hlavní obsah

Za brutální ubodání prostitutky dostal Polák devatenáct let

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Čtyřicetiletý Polák Damian Jerzy Matysik si za únorovou brutální vraždu kolínské prostitutky má podle pátečního verdiktu Krajského soudu v Praze odsedět devatenáct let ve vězení. Matysik se hájil tím, že ženu nechtěl zavraždit, ale pouze okrást. Soud mu ale neuvěřil a odsoudil ho za úkladnou a loupežnou vraždu. Rozsudek není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta odvádí odsouzeného Matysika ze soudní síněVideo: Novinky

 
Článek

„Situace je poměrně jasná. Nemohli jsme přehlédnout, jaké všechny věci si obžalovaný přinesl na místo činu,“ zdůvodnila stručně rozsudek soudkyně Alexandra Chrdleová. Matysik se totiž mimo jiné hájil tím, že za prostitutkou nešel s úmyslem vraždit. Podle Chrdleové ale i z jeho samotné výpovědi vyplývá pravý opak. Matysik podle ní věděl, že žena bude v domě sama.

Státní zástupkyně pro Matysika žádala výjimečný trest, tedy dvacet až třicet let vězení, případně doživotí. I proto si ponechala lhůtu na případné odvolání, stejně jako Matysik.

Matysik ubodal devětačtyřicetiletou prostitutku Anabel dvanácti ranami letos v únoru v Kolíně. Podle svých slov potřeboval alespoň půl miliónu korun na léčbu žloutenky typu C, kterou údajně trpí, a myslel si, že Anabel, ke které asi rok chodil, bude u sebe mít takovou hotovost. Matysik se hájil tím, že chtěl ženu pouze postrašit, jenže ona se nelekla a začala mu nadávat, a proto ji napadl. [celá zpráva]

Mám smrtelnou nemoc, chtěl jsem získat peníze na léčení
odsouzený Damian Matysik

Státní zástupkyni ale nepřesvědčil. „Do domu šel již s úmyslem poškozenou usmrtit a získat její finanční prostředky. Vybavil se nástroji, svědčícími tomu, že ji chtěl napadnout,“ uvedla v závěrečné řeči státní zástupkyně Danuše Krejčová. Matysik si totiž k Anabel přinesl lepicí pásku, pouta, plynovou pistoli, latexové rukavice, pepřový sprej, nůž a kabel.

Po vraždě ukradl z bytu šest set korun, tři telefony a utekl na ubytovnu. Policie Matysika zadržela v Nymburce dva dny po vraždě.

Málo nadějná resocializace

Krejčová Matysikovi navrhovala výjimečný trest i proto, že podle soudních znalců je jeho resocializace málo nadějná. „Z psychologického hlediska nelze do budoucna zaručit, že nebude opakovat protispolečenské jednání,“ uvedl soudní psychiatr Petr Weiss.

Matysikův obhájce Milan Jebavý měl vzhledem k Polákovu přiznání poněkud jednodušší úlohu, trval však na tom, že jeho klient neměl v úmyslu ženu zabít. „Skutečně tam šel primárně s tím, že odcizí peníze. To, jestli motivem byla nemoc, nebo zištný úmysl, není rozhodující. Rozhodující je, že poškozenou nešel usmrtit,“ prohlásil Jebavý. Dodal, že pokud by Matysik předem plánoval vraždit, nevybavil by se pouty, pepřovým sprejem nebo plynovou pistolí, ale opatřil by si normální zbraň.

„Lituju toho, co se stalo. Nešel jsem tam, abych zabil tu ženu. Mám smrtelnou nemoc, chtěl jsem získat peníze na léčení,“ zopakoval na závěr líčení svou obhajobu Matysik.

Jeho verzi s léčbou žloutenky ale Krejčová nevěřila. Podle šetření totiž léčbu nemoci, kterou prý trpí od loňského podzimu, ani nezapočal a nebyl akutně ohrožen na životě. Navíc by si v Polsku mohl toto infekční onemocnění léčit bezplatně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám