Hlavní obsah

Za brutální napadení, které skončilo smrtí, soud potvrdil 12 let vězení

Brno

Nejvyšší soud ve středu potvrdil Patriku Ryšánkovi 12 let vězení za loupežné přepadení a bití s následkem smrti. Zrušil ale rozsudek nad jeho otcem Miloslavem Ryšánkem, který za podíl na stejném útoku ve Studnicích na Vyškovsku dostal podmíněný trest. Rozsudek podle Nejvyššího soudu ve vztahu ke staršímu z obžalovaných spočíval na nesprávném právním posouzení skutku.

Patrik Ryšánek se svým otcem Miloslavem u soudu. Archivní videoVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Krajský soud v Brně musí nyní znovu projednat úlohu Miloslava Ryšánka a vynést nové rozhodnutí, řekla mluvčí soudu Eva Sigmundová. Nejvyšší soud ještě plné odůvodnění nezveřejnil.

Rodinná tragédie se odehrála v říjnu 2014. Podle obžaloby do domu Ryšánkovy matky nejdříve přišel třicetiletý Patrik a zaútočil na jejího partnera. Opakovaně jím smýkal po místnosti, klečel mu na hrudníku a bil ho. Potom dorazil i pětapadesátiletý Miloslav, který muže podle obžaloby pěstí uhodil do tváře. Podle pravomocného verdiktu chtěli Ryšánkovi získat peníze a zabránit tomu, aby je utratil matčin partner.

Obžalovaní jakékoliv násilné jednání popírali. Tvrdili, že když z domu odcházeli, muž ležel na chodbě a něco mumlal. Ráno ho našli kolemjdoucí mrtvého v příkopu před domem. Krajský soud nejprve uložil Patriku Ryšánkovi 10,5 roku vězení, otec dostal 12 měsíců s odkladem na dva roky.

Poté zasáhla vyšší instance a krajský soud napodruhé uložil mladšímu z útočníků 12 let a staršímu podmíněně odložený trest 15 měsíců vězení. Vrchní soud v Olomouci pak ještě zpřísnil Miloslavu Ryšánkovi trest na tři roky s odkladem na pět let. Vzhledem k tomu, že Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad Miloslavem Ryšánkem na základě jeho vlastního dovolání, lze očekávat, že nový rozsudek krajského soudu bude pro něj mírnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám