Hlavní obsah

Z terezínského hřbitova zmizelo dalších 700 destiček

Právo, Novinky, rav, fia
TEREZÍN
Aktualizováno

Policie ve čtvrtek oznámila, že za poslední týden zmizelo z terezínského hřbitova dalších 700 bronzových destiček se jmény obětí nacistů. Začátkem týdne přitom policie začala šetřit krádež více než tří set desek, z nichž některé našla ve sběrně. Krádež už označila za objasněnou, ale bez uvedení konkrétního pachatele.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Poničené náhrobky na terezínském hřbitově

Článek

"Dne 17. dubna 2008 bylo oznámeno, že na stejném místě v období od 11. dubna do 17. dubna 2008 došlo k odcizení dalších cca 700 bronzových destiček," uvedla mluvčí litoměřické policie Alena Romová. Podle ní se podařilo zajistit několik kusů odcizených bronzových destiček v jedné ze sběren na severu Čech. "S ohledem na probíhající šetření nebude policie podávat k celému případu další podrobnosti," uvedla Romová.

Pokud by jedna destička vážila čtvrt kila, mohl by pachatel za ukradených tisíc destiček při ceně kolem 80 korun za kilogram dostat asi 20 tisíc korun.

Podle Martinů policie zná totožnost pachatele, podřízení to popírají

Podle informací Práva policisté už zajistili dostatek stop, které je dovedly ke konkrétnímu pachateli. "Jeho totožnost známe, víme, kdo to je, ale fakticky jsme jej ještě nezadrželi, protože v té věci probíhá další šetření, jehož podrobnosti zatím nemůžeme zveřejnit. Nechte nás pracovat a my to každou chvíli dotáhneme do úspěšného konce,“ řekl ve čtvrtek Právu policejní prezident Oldřich Martinů, který zároveň pochválil rychlou a dobrou práci litoměřických policistů.

Martinů doplnil, že téměř dopadený pachatel nebude zřejmě jediný. "Netýká se to jediné osoby, máme podezření, že tam není jen jeden pachatel. Toho máme tutově, jen ho potřebujeme zadržet a vyslechnout a zbytek šetříme,“ podotkl Martinů.

Národní hřbitov v Terezíně

Vznikl po osvobození v roce 1945. 

Nachází se na něm 2 386 jednotlivých hrobů.

Další tisíce zemřelých z Malé pevnosti, terezínského ghetta, koncentračního tábora v Litoměřicích, ale i těch, kteří do Terezína přišli na konci války pochody a transporty smrti, jsou pochovány ve společných hrobech označených pěti pylony.

Celkem se na Národním hřbitově nacházejí ostatky asi 10 000 obětí.

Mluvčí litoměřických policistů Romová ale popřela, že by policie byla na stopě konkrétnímu člověku. "Doposud provedenými úkony byly zjištěny poznatky k možným pachatelům, které jsou dále policíí prověřovány. Konkrétní osoba pachatele nebyla doposud zjištěna," zdůraznila Romová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám