Hlavní obsah

Ministerstvo pomůže Terezínu s opravou hřbitova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo kultury hodlá pomoci Národnímu památníku v Terezíně, z jehož hrobů minulý týden neznámý zloděj odcizil 327 bronzových desek se jmény obětí z terezínské policejní věznice gestapa, zdejšího ghetta a litoměřického koncentračního tábora.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Poničené náhrobky na terezínském hřbitově

Článek

Ministr kultury Václav Jehlička hodlá najít "důstojné řešení" situace a vrátit hřbitov co nejrychleji do původního stavu, řekl mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

"Jedná se o společensky závažný čin, který pošlapává památku všech obětí druhé světové války, a to bez ohledu na to, zdali byl spáchán na základě zvrácené ideologie či z důvodů čistě zištných," uvedl Jehlička. Věří, že se policii podaří co nejdříve dopadnout pachatele.

Ředitel Památníku Terezín Jan Munk řekl, že nabídek pomoci již dostal několik. "Dostali jsme je i ze soukromých zdrojů," uvedl. Věří proto, že se památníku ještě letos podaří dát dohromady jeden milion korun a hroby opravit. 

:. Památník Terezín: Poškozeno 327 náhrobků.

Bronz nahradí odlitky z pryskyřice

Vedení památníku se rozhodlo, že odcizené bronzové desky nahradí odlitky z pryskyřice. Postupně počítá i s nahrazením ostatních nápisů, což může stát až několik miliónů korun.

Pomníky se však nestihnou opravit do 18. května, kdy se na hřbitově uskuteční tradiční Terezínská tryzna k uctění obětí nacistické perzekuce. Ministr Jehlička bude na středečním zasedání vlády o situaci v Terezíně informovat své kolegy.

Terezínský hřbitov

Na Národní hřbitov byla po skončení druhé světové války uložena těla popravených z masových hrobů v terezínské Malé pevnosti, kde byla věznice gestapa. Také zde leží lidé, kteří ke konci války zemřeli v terezínském ghettu a litoměřickém koncentračním táboře. Šlo o největší zařízení svého druhu v protektorátu Čechy a Morava, během války jimi prošlo zhruba 200 000 lidí z celé Evropy.

Policisté po pachateli krádeže zatím bezvýsledně pátrají. V případě dopadení zloději, který podle vedení památníku způsobil škodu bezmála jeden milión korun, hrozí trest až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám