Hlavní obsah

Z devadesáti lidí dostal půl milionu a bazarové zboží neposlal

Novinky, kub

Devadesát podvedených a škoda za bezmála půl milionu korun je dosud bilancí podvodu, ze kterého policie obvinila 24letého Rusa žijícího v Praze. Podle vyšetřovatelů mu peníze poslali uživatelé internetového bazaru za zboží, které ale nakonec kupujícím nedodal. Kriminalisté hledají další cizincovy oběti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na policii se v květnu obrátil muž ze Strakonicka, který přišel o bezmála šest tisíc korun, když měl zájem o kameru a peníze poslal na účet údajnému prodejci. Ten pak přestal komunikovat a zboží nedorazilo.

„Kriminalisté v rámci prověřování trestnou činnost postupně rozkrývali a objasňovali. Prozatím vědí o více než devadesáti poškozených,“ sdělila v neděli mluvčí policie Jaromíra Nováková s tím, že nabízeným zbožím byla elektronika jako mobilní telefony, kamery a tablety. Škodu vyšetřovatelé vyčíslili na téměř 500 000 korun.

Po několika měsících pátrání přišli kriminalisté na stopu 24letému muži z Ruska žijícímu v Praze, který si podle nich nechal posílat předem peníze na desítky bankovních účtů.

Vyděračské e-maily zaplavily internet. Podvodníci straší oběti sexuálními závislostmi

Bezpečnost

„Během e-mailové komunikace se zákazníky se pachatel snažil na kupující působit důvěryhodně. Zasílal účtenky o zakoupení zboží se svým smyšleným jménem, dále zasílal kupujícím naskenovaný občanský a řidičský průkaz existujících lidí, který získal z dalšího podvodného jednání,“ popsala mluvčí.

K vyřizování používal několik mobilních telefonů a přes sto SIM karet různých operátorů. „Podvodně získané finanční prostředky převáděl z účtů na virtuální měnu bitcoin,“ upřesnila Nováková.

Policisté muže obvinili z podvodu, případ tím ale pro ně nekončí, protože hledají další případně poškozené lidi, od kterých dotyčný obdržel platby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám