Hlavní obsah

Vysokoškolák zbil profesora baseballovou pálkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Dvacetiletý student politologie napadl v pondělí baseballovou pálkou profesora v prostorách královéhradecké univerzity. Na pedagoga zaútočil před 10. hodinou v jeho pracovně a mířil především na hlavu. Zraněného muže převezla záchranka do místní fakultní nemocnice.

Foto: Petr Mráček

Felix Slováček a Jitka Zelenková

Článek

Pomoc přivolala sekretářka, jak Novinky informovala mluvčí královéhradecké policie Anna Pešalová. "Studenta se podařilo zadržet během několika minut v blízkosti školy. Policie ho nyní vyslýchá. Další okolnosti i motiv jeho činu jsou předmětem dalšího vyšetřování," uvedla Pešalová.

Podle ředitele královéhradecké zdravotnické záchranné služby pedagog utrpěl zranění především na hlavě a rukou. "Naše posádka jej odvezla na chirurgickou ambulanci se zhmožděním v oblasti obličeje na rukou a noze. Byl plně při vědomí," upřesnil ředitel Ladislav Žabka.

Profesor motiv nezná

Napadeným pedagogem je třiapadesátiletý Jan Lašek, vedoucí oddělení psychologie na Pedagogické fakultě. Jako dětský psycholog se v médiích poměrně často vyjadřoval k různým problémům školáků, působil také jakou soudní znalec v oblasti psychologie.

Podnět k ataku si sám nedovede vysvětlit. Studenta, kterému po případném obvinění z trestného činu ublížení na zdraví hrozí vězení od dvou do osmi let, prý ani nezná. Mladík zůstává v cele předběžného zadržení a zítra se rozhodne o tom, zda ho soudce vezme do vazby.

Lašek byl mezitím propuštěn z nemocnice do domácího léčení.

Mladá generace má menší zábrany

Podle zástupkyně ředitele Střední podnikatelské školy v Hradci Králové Jaroslavy Vichrové se přitom brutalita mezi lidmi nikterak výrazně nemění. Rozdíl spatřuje ovšem v tom, že nynější mladá generace má menší zábrany než ty předchozí. "Možná je to vlivem akčních filmů, v nichž je k dosažení cíle povoleno téměř vše a mladí se tím nechávají ovlivňovat. Je to patrné už na dětech, které ze základní školy na střední přicházejí," dodala Vichrová.

Anketa

Je současná generace mladých agresivnější než předešlé?
ano
78,9 %
ne
21,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 583 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám