Hlavní obsah

Vysočinský politik Pavlík neuspěl se žalobou kvůli tvrzení o členství v Lidových milicích

Právo, Jana Pechová
Jihlava

Skutečnost novinář nezkreslil, osobnostní práva nepoškodil, žaloba se zamítá. Takovým výsledkem skončilo čtvrteční jednání Okresního soudu v Jihlavě, v němž se první náměstek hejtmana Kraje Vysočina Josef Pavlík (ANO) domáhal satisfakce u vydavatele internetového deníku Občasník.cz Miroslava Mareše. Vadily mu údajně nepravdivé informace o politikově členství v Lidových milicích.

Foto: kr-vysocina.cz

Náměstek hejtmana Kraje Vysočina Josef Pavlík (za ANO, v popředí)

Článek

Právní zástupce žalujícího Zdeněk Koudelka předpokládá, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Pavlíkovi jde o hodně. Jako lídr vítěze loňských krajských voleb zastává druhý nejvyšší politický post v kraji. Loni se objevila informace, že nepřiznal členství v KSČ. [celá zpráva] Klub ODS podle ČTK reagoval tím, že pokud Pavlík a ANO uvedené skutečnosti nevyvrátí nebo Pavlík neodejde z krajské rady, opustí krajskou koalici ODS a navrhne odvolání Pavlíka z pozice náměstka hejtmana.

Miroslav Mareš informaci o Pavlíkově angažmá v předlistopadových komunistických bojových jednotkách publikoval už loni kolem voleb na základě archivních dokumentů. Soudu předložil kopii přijetí Josefa Pavlíka do Lidových milicí v roce 1987, projednanou základní organizací KSČ na jeho tehdejším pracovišti, a také doklad o jeho postupu na pozici kandidáta velitelské pozice za 14 měsíců poté. „To by se těžko stalo, kdyby vzorně neplnil úkoly,“ řekl Mareš soudu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Okresní soud v Jihlavě zamítl žalobu náměstka hejtmana Kraje Vysočina Josefa Pavlíka (za ANO) na server obcasnik.eu zastoupeným jeho zakladatelem Miroslavem Marešem (na snímku) kvůli údajně nepravdivým tvrzením o jeho členství v Lidových milicích.

Členství si není vědom

Pavlík se osobně soudu neúčastnil, jeho advokát ale žalobu postavil nikoli na vyvracení Marešova tvrzení, ale na zásahu do osobnostních práv svého klienta. Sám Pavlík v minulosti opakovaně tvrdil, že si svého členství v Lidových milicích není vědom, a Koudelka zdůrazňuje, že ani na jednom z dokumentů není Pavlíkův podpis.

Opřel se mimo jiné o judikát Ústavního soudu, který zrušil kategorii vědomé spolupráce s předlistopadovou Státní tajnou bezpečností, neboť se prokázalo, že o té dotyčný vědět nemusel. Požadoval, aby Mareš uveřejnil v Občasníku.cz text, v němž uvede, že svoje tvrzení nemá doložené.

Kontrola veřejnosti

Soudkyně Martina Chlupáčková ale požadavky Zdeňka Koudelky zamítla.

„Osoba ve veřejné funkci musí počítat s tím, že bude podrobena kontrole veřejnosti, a ta je z velké části prováděna médii, včetně internetových. Na veřejně činné osobnosti jsou právem kladeny vyšší požadavky a veřejnost má právo posuzovat jejich odbornostní i morální předpoklady,“ uvedla soudkyně.

„Žalovaný v článku nepoužívá hodnotící soudy a jím zveřejněná informace věrně popisuje existující realitu, totiž že žalovaný měl k dispozici dokument základní organizace KSČ, v němž je uvedeno, že Pavlík přijal ochotně a bez výhrad členství v Lidových milicích,” citovala soudkyni ČTK.

Podle Chlupáčkové žalovaný článek ani nezkreslil skutečnosti, ani nezasáhl do osobnostních práv a prezentace byla přiměřená. Jak dál uvedla, také srovnávat praxi spolupráce s STB s postupy u členství v Lidových milicích podle ní není možné.

Proti rozsudku je možné odvolat se ke Krajskému soudu v Brně a Zdeněk Koudelka zmínil, že předpokládá, že se odvolá. „Řekl bych, že určitě. Poradím se s klientem,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám