Hlavní obsah

Vyšetřování Hlinkovy nehody skončilo

Právo, Novinky, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOY VARY

Vyšetřování tragické dopravní nehody hokejového trenéra Ivana Hlinky, při které přišel 16. srpna 2004 na výpadovce z Karlových Varů do Prahy o život, policie v pondělí ukončila a spis zaslala na Okresní státní zastupitelství v Karlových Varech. Právu to potvrdil policejní vyšetřovatel Rostislav Korb.

Foto: Marek Malůšek

Režisér Martin Františák přivede na uherskohradišťské jeviště román Karolíny Světlé Kříž u potoka.

Článek

"V pondělí jsem spis odeslal státnímu zastupitelství poštou," uvedl na dotaz Práva Korb. Státní zástupce má nyní čtyři varianty, jak se spisem naložit. Může podat návrh na obžalobu, podstoupit případ k šetření jako přestupek, případ odložit, pokud nabyde dojmu, že nebyl spáchán trestný čin, a nebo jej vrátit zpět vyšetřovateli k doplnění. Přitom není nikde stanoveno, do kdy tak má provést.

"Trestní řád neukládá termín, do kterého má státní zástupce rozhodnout," uvedl státní zástupce Pavel Dvořák, který vyšetřování dozoroval a bude ve věci rozhodovat. "Nepřipadá zřejmě v úvahu vrácení spisu k doplnění, protože průběh vyšetřování jsem dozoroval a tam bylo vše v pořádku. Leda by si to vyžádalo doplnění některých ze znaleckých posudků," uvedl Dvořák.

Vyšetřovatel Korb již dříve uvedl, že nepravděpodobné je podstoupení případů přestupkové komisi. Vzhledem k tomu, že policie případ sama neodložila, bude Dvořák s největší pravděpodobností rozhodovat o obžalobě. Řidič avie, se kterou se Hlinka srazil, je obviněn z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti.

Do měsíce asi státní zástupce rozhodne

"Musím si spis nejdříve prostudovat. Posouzení každého případu trvá různě, podle toho jak je spis rozsáhlý, zda je dvacetistránkový, či dvousetstránkový. Pak to trvá do rozhodnutí dva dny, pět dnů a déle," uvedl Dvořák. Vzhledem k tomu, že si Hlinkova nehoda vyžádala vypracování hned tří odborných posudků, patří jeho spis spíše mezi ty rozsáhlejší.

"Minulý týden jsem měl dovolenou, takže se mi tu nějaké jiné spisy nashromáždily, nevím přesně, kdy se k Hlinkově spisu dostanu. Podle praxe padají rozhodnutí do jednoho měsíce," uzavřel státní zástupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám