Hlavní obsah

Policie obvinila řidiče, který se srazil s Hlinkou

KARLOVY VARY

Karlovarští policisté po týdnu prolomili bariéru mlčení okolo vyšetřování nehody, při které zemřel minulé pondělí hokejový trenér Ivan Hlinka. Z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti obvinili Františka Veletu, který seděl za volantem avie, jež se střetla s Hlinkovou Škodou Superb.

Foto: Jana Hejníčková

Fotografie Jany Hejníčkové.

Článek

"Řidiče avie, který do Hlinkova vozu narazil, jsme obvinili z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti, kdy jako řidič z povolání porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání. Za to mu v případě uznání viny hrozí až pět let vězení," řekl karlovarský policejní ředitel Lubomír Kučera.

Policisté při vyšetřování míry zavinění vycházeli z předběžných výsledků soudních znalců, kteří na avii neshledali žádné technické závady. Vyšetřovatelé také zatím nemají k dispozici výsledky rozboru Hlinkovy krve. A zatím není jasné, jakou rychlostí hokejový trenér jel a zda-li byl připoután.

Policejní vyšetřovatel chtěl v úterý  řidiče vyslechnout, ten však odmítl vypovídat s tím, že si chce zvolit obhájce. Další výslech je naplánován na září.

Soudní znalci dokončují prověřování avie. "Už víme skoro všechno, co potřebujeme vědět, abychom mohli vydat posudek. Ale musíme si být jisti na 100 procent," řekl Jaroslav Petřina, soudní znalec z oboru technika automobilů.

Podle něj už znalci chtěli hledání případné závady na avii řidiče Velety ukončit dnes. "Pak jsme ještě objevili jednu věc, kterou potřebujeme opětovně prověřit. Ještě sháníme nějaký materiál, ale ve čtvrtek už bychom mohli zkoumání nákladního automobilu definitivně ukončit," uvedl Petřina.

Znalci prováděli na nákladním automobilu opakované pokusy. Avii prověřovali po mechanické stránce a soustředili se také na brzdový systém. Právě údajnou poruchu brzd uváděl Veleta jako jednu z možných příčin, které způsobily srážku s Hlinkovým automobilem.

Na informace embargo

Policie minulý týden na případ uvalila informační embargo.  Důvodem je ochrana informací z vyšetřování případu. Ředitel karlovarské policie Lubomír Kučera chce údajně zamezit, aby se nemohl řidič avie průběžně domlouvat na svých výpovědích podle průběhu vyšetřování. Řidič tvrdil, že mu před nehodou do cesty vběhl zřejmě pes a selhaly mu brzdy. [celá zpráva]

Řidič avie byl při nehodě sám zraněn a teprve minulý týden byl propuštěn z nemocnice. K případu se odmítl vyjádřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám