Hlavní obsah

Vypálený dům ve Vítkově zdědilo pár dní před útokem šest Němců

Právo, Aleš Honus
Vítkov

Domek ve Vítkově na Opavsku obývaný početnou rodinou Romů, na který o víkendu zaútočila skupina neznámých žhářů, před deseti dny připadl v dědickém řízení skupině šesti občanů Spolkové republiky Německo. Jeho dnešní obyvatelé o dědickém řízení, které trvalo zhruba sedm let, neměli tušení. Do jaké míry může změna majitele souviset s nedělním žhářským útokem, je zatím velkou otázkou.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Následky požáru rodinného domu ve Vítkově na Opavsku.

Článek

„Zrovna dnes jsem dostal na stůl rozhodnutí Okresního soudu ve Výškově. Soud nám sděluje, že dům, který o víkendu vyhořel, před několika dny zdědilo šest občanů Německa. Jde většinou o lidi ve velmi pokročilém věku, nejstarší z nich je ročník 1924. Je to opravdu neuvěřitelná náhoda,“ řekl starosta Vítkova Pavel Smolka. Dodal, že až doposud byla v katastru nemovitostí zapsána žena, která už několik desítek let nežije.

Z úředních podkladů, předaných vládě, ale vyplývá, že paní Malá, babička rodiny, koupila dům před čtyřiceti lety od nějakého pána z Valašska za 2000 Kč. Dokumenty byly podepisovány na tehdejším Národním výboru ve Vítkově. Nízké právní vědomí obou smluvních stran bylo pravděpodobně důvodem toho, že vlastnictví domu nebylo přepsáno na katastrálním úřadu. Až do pondělka tak nikdo na radnici netušil, komu dům patří.

Od sousedů jsem se dozvěděl, že po smrti majitelky dům určitou dobu obýval nějaký nesvéprávný muž se svým opatrovníkem. Nastěhoval si tam romskou rodinu. Ta po jeho smrti v domě zůstala,“ řekl starosta.

Dědicové neměli o dům zájem

Soudce Petr Ševčík, který je pod rozhodnutím o dědictví podepsán, řekl Právu, že město Vítkov požádalo už před sedmi lety soud, aby pomohl najít dědice majitelky. „Věc dostala na starost notářka, která zahájila komunikaci se šesti dědici. Konkrétně jde o tři synovce a tři neteře majitelky, která už nežije. Byla s nimi těžká komunikace, proto to trvalo tak dlouho. Protože se nakonec nedokázali domluvit, kdo se dědictví ujme, rozhodlo se, že nemovitost získá šest potomků rovným dílem,“ řekl výškovský soudce Ševčík.

Notářka Zdeňka Otevřelová potvrdila, že komunikace s potenciálními dědici byla velmi těžká. „Rozhodně bych nehledala žádnou souvislost mezi rozhodnutím o dědictví a tím žhářským útokem. Je to určitě jen náhoda. Ti dědicové přitom neměli o nemovitost zájem, navrhovali dokonce, aby ji město Vítkov darovalo církvi. Takový postup ale není podle správního řádu možný,“ řekla notářka.

Město Vítkov nyní bude kontaktovat všech šest dědiců, aby jim předalo informaci o tom, že jejich majetek, nabytý před necelými dvěma týdny, právě shořel.

„Spáleniště je třeba samozřejmě zabezpečit, aby se tam někdo nedostal a aby tam nedošlo třeba k úrazu. To je povinnost majitele,“ řekl starosta. Dodal, že pokud by noví vlastníci s odstraněním spáleniště otáleli, město to pravděpodobně udělá na vlastní náklady. „Škodu bychom pak po majitelích nemovitosti vymáhali,“ dodal starosta.

Zápalnými lahvemi někdo těžce zranil dvouletou holčičku ve VítkověVideo: ČTK

Zápalnými lahvemi někdo těžce zranil dvouletou holčičku ve Vítkově. Zdroj. Stream.cz

Dům zapálily zápalné lahve. Zdroj: TV Prima

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám