Hlavní obsah

Vypadalo to jako dobrý projekt, řekl poškozený v kauze levné elektřiny

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Okresní soud v Hodoníně v úterý projednával kauzu obecně prospěšné společnosti Energie zastoupené Davidem Tejmlem. Tejml se jako obžalovaný zodpovídá z poškození věřitele a porušení povinnosti v insolvenčním řízení. Žaloba míří i na firmu Maxi Solar, provázanou s obžalovaným.

Foto: Milan Vojtek, Právo

David Tejml (vlevo) odchází z jednání soudu.

Článek

Případ začal myšlenkou sdružit odběratele energií a vyjednat jim výhodné ceny. V projektu se angažoval značný počet měst a obcí. Dodavatelem energií se tak stala i společnost Amper Market a její zástupce Jan Palaščák.

„Ještě v roce 2014 to vypadalo jako dobrý projekt. V roce 2015 jsem se dozvěděl, že máme vůči nim nesplacené pohledávky. Vypadalo to jako běžné problémy, pak se ale ukázalo, že tam bude asi záměr nezaplatit. Přitvrdili jsme, ale i přes zákonný postup začal dluh narůstat. Celkem nám vznikla škoda nejméně za 150 milionů,“ řekl Palaščák.

Neziskovka slibovala obcím levnou elektřinu, policie obvinila šéfa ze zpronevěry

Domácí

Ve finále přes čtyři sta věřitelů vyčíslilo pohledávky na více než 240 milionů. Podle obžaloby je Tejml částečně převedl na jiné čtyři společnosti, které založil, peníze používal pro vlastní potřebu, mimo jiné k obchodování na zahraniční burze a další. Dluh vůči obcím a odběratelům byl předmětem insolvenčního řízení.

Poškození věřitele

Soud se zabývá poškozením věřitele. „Nám slibovali vypořádání, ve skutečnosti ale o několik týdnů dříve majetek převedli do jiné firmy,“ řekl bývalý majitel poškozené firmy. Vyvedením majetku vznikla podle žaloby Amper Marketu škoda přes osmatřicet milionů korun.

Ve druhé žalobě jde o to, že Tejml ani společnost Maxi Solar nereagovali na výzvy insolvenčního správce, aby doložili zůstatky na bankovních účtech a zbylý majetek firmy. „Neučinili tak ani po pokutě, v důsledku čehož nemohl insolvenční správce vykonat svou práci,“ zmínil důvod žaloby soudce Ladislav Sobotka.

Spor gradoval v roce 2015. Právo tehdy navštívilo firmu s žádostí o vyjádření. Marně, neuspěly ani e-mailem zaslané otázky. Tejml nekomentoval žalobu u soudu. Využíval pouze možnosti klást svědkům otázky. Takovým způsobem, že jej soud musel usměrnit. Případ bude pokračovat výslechem dalších svědků 11. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám