Hlavní obsah

Neziskovka slibovala obcím levnou elektřinu, policie obvinila šéfa ze zpronevěry

Policie obvinila ředitele obecně prospěšné společnosti Energie pod kontrolou (EPK) Davida Tejmla ze zpronevěry. Informoval o tom v pondělí zpravodajský server Českého rozhlasu iRozhlas.cz. Společnost EPK, která v minulých letech nalákala obce a města ke spolupráci na zprostředkování nákupu levné elektřiny, dluží více než čtyřem stovkám subjektů desítky miliónů korun.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obvinění si Tejml podle serveru vyslechl 15. srpna. „Získal a neoprávněně se obohatil o částku nejméně 46 396 913 korun,” píše se ve sdělení obvinění. Dokument má podle informací webu sedm stran a většinu zabírá popis Tejmlových výběrů. U všech položek vyšetřovatel napsal, že „takto získané peněžní prostředky blíže nezjištěným způsobem použil pro vlastní potřebu”, uvedl ČRo.

Tejmla se redaktorům nepodařilo zastihnout, jeho advokát Vladimír Focko k případu zatím neměl bližší informace. „S klientem jsem o tom mluvil jen krátce, takže vám o tom nejsem schopen vůbec nic říct. Pokud se k tomu vyjadřoval, říkal, že peníze nikam nezmizely, v rámci společnosti se řádně obchodovalo,” sdělil. Stížnost proti obvinění prý ale podávat nebudou.

Policejní mluvčí Bohumil Malášek serveru potvrdil, že v jednom z případů rozpracovaných na Krajském ředitelství policie Jihomoravského kraje již padlo obvinění. Čeho přesně se ale obvinění týká a kolik případů v rámci Energie pod kontrolou mají detektivové rozpracovaných, odmítl komentovat.

Zprvu vše fungovalo

Společnost Energie pod kontrolou fungovala pro smluvně vázané obce jako zprostředkovatel cenově výhodných dodávek energií a v určitých případech i jako správce odběrných míst. Většina oslovených starostů přiznává, že spolupráce s EPK fungovala z počátku dobře a že i ušetřili. Postupem času se ale firma podle starostů začala vymlouvat, třeba na problémy s počítačovým programem. Pokud přišlo vyúčtování, bylo podle starostů zmatečné. A původně uspořenou sumu obce pak nakonec tratily na nevrácených zálohách. Společnost navíc nakonec převedla odběrná místa na novou společnost.

Žalobu podala i společnost Amper Market, která EPK dodávala elektřinu. Přišla kvůli tomu o desítky miliónů korun. Ředitel Amper Marketu Jan Palaščák je přesvědčen, že škody nemusely být zdaleka tak vysoké, především pokud by policie pracovala rychleji – vyšetřování totiž spustila už na konci roku 2015.

Před společností Energie pod kontrolou varoval loni v únoru i Energetický regulační úřad a Sdružení místních samospráv ČR. Zmínily i společnost Energie Pro. Uvedly, že v závěru roku 2015 se začaly převádět smlouvy mezi obcemi a společností Energie pod kontrolou právě na společnost Energie Pro. Sdružení místních samospráv tehdy uvedlo, že disponuje bezmála stovkou podnětů svých členských obcí o nekalých praktikách a nevýhodných smluvních vztazích společnosti.

Reklama

Související články

Neziskovka udělala z obcí neplatiče

Velký problém řeší na konci roku mnoho starostů po celém Česku. Může za něj v Hodoníně registrovaná společnost Energie pod kontrolou (EPK). Zatímco obce jí...

Výběr článků

Načítám