Hlavní obsah

Vymyslel si přepadení skupinou Romů, teď je sám obviněn z trestného činu

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Patnáctiletý chlapec z Břeclavi, který si vymyslel napadení skupinou Romů, se bude zodpovídat z křivé výpovědi. Jako mladistvému mu hrozí až rok a půl za mřížemi.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Chlapec se svou matkou v nemocnici

Článek

„Vyšetřovatelka chlapce obvinila ze spáchání trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Za tento skutek je vymezen trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. U mladistvých se trestní sazba stanovena v trestním zákoníku snižuje na polovinu,“ uvedla mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Důvodem pro zahájení stíhání je podle mluvčí skutečnost, že chlapec, který letos v dubnu při hazardním gymnastickém kousku přepadl přes zábradlí schodiště mezi sedmým a osmým patrem domu v centru Břeclavi, jako příčinu zranění uvedl napadení Romy.

Chlapec tehdy přežil jen šťastnou náhodou, protože děsivý pád skončil na schodech o patro níž. Spolu s kamarády se dohodl, že vážné zranění vysvětlí matce smyšlenou legendou o napadení.

„Mladík několikrát nepravdivě uvedl, že byl fyzicky napaden na ulici neznámými pachateli, kteří ho surovým způsobem vážně zranili. K této skutečnosti podával opakovaně lživá vysvětlení a nepravdivě vypovídal i v procesním postavení svědka, a to za účasti soudce. Jednal takto i přesto, že byl výslovně poučen o významu svědecké výpovědi a také o následcích křivého obvinění a křivé výpovědi,“ uvedla mluvčí.

Kamarádi se budou zpovídat z přestupku

Slova, že přinejmenším jeden z útočníků byl Rom, vedla ve městě k vášnivým emocím. I vzhledem k tomu, že soužití mezi oběma etniky v Břeclavi má stále daleko k ideálu.

Podle mluvčí není zraněný mladík jediný, kdo si nadělal lží problémy. Smyšlenou historku opakovali i další, jeho kamarád a dvě mladé dívky. Všichni tři byli na místě v okamžiku, kdy se chlapec při akrobacii na zábradlí zřítil.

"Tito ale nebyli v procesním postavení svědka, proto nejsou obviněni z trestného činu. Ovšem za to, že všichni tři podávali policistům nepravdivá vysvětlení a zamlčeli pravdivé okolnosti, se budou zpovídat před správním orgánem. Podle přestupkového zákona lze za křivé vysvětlení uložit pokutu až do výše 50 tisíc korun. S jakým potrestáním od přestupkové komise vyjdou, bude záležet na správním orgánu,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám