Hlavní obsah

Vykopl nohu a mlaskla rána, popsal u soudu vyhazovač z klubu útok na žalobce

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vyhazovač z plzeňského clubu Paparazzi Mike Juřík byl jedním ze svědků únorového útoku na státního zástupce Libora Řeřichu (58), za který stojí před Okresním soudem v Rokycanech recidivista Radek Berky (27). Právě na schodech do hudebního podniku v suterénu domu v centru města Juřík na oba muže narazil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Radek Berky, obžalovaný z útoku na státního zástupce

Článek

„Na schodech jsem slyšel nějaký dupot, tak jsem se šel podívat, co se tam děje. Byli tam dva muži, jeden starší a druhý mladší. Ten starší ležel na zemi, měl zakrvácený obličej a snažil se rukama opírat o schody. Ten druhý stál nad ním a pak směrem k němu vykopl nohu. Musel ho trefit, slyšel jsem, jak mlaskla rána,“ vypovídal ve středu před soudem svědek.

V tu chvíli se podle svých slov do incidentu vložil. „Ten útočník mi řekl, že je všechno v pohodě, a toho napadeného muže vytáhl ven před klub. Tam ho nechal být a odešel. Zraněný muž mi řekl, že je státní zástupce a ať zavolám policii,“ dodal Juřík.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Státní zástupce Libor Řeřicha u rokycanského soudu

Podle obžaloby došlo k napadení Řeřichy kolem deváté večer v Tylově ulici.

„Koupil jsem si kebab, a když jsem odcházel od stánku, zastoupil mi obžalovaný cestu s tím, jestli něco bude. Nevěděl jsem, zda mu jde o peníze, nebo mi chce rozbít hubu. Řekl jsem, ať se na to vykašle, že jsem státní zástupce a že by z toho mohl mít problém,“ popsal Řeřicha situaci, která předcházela samotnému útoku.

Měl zlomený nos

První ránu si podle svých slov vůbec nevybavuje. „Měl jsem úplnou tmu. Vybavuji si, že jsem pak stál v předklonu a krvácel z pusy a nosu. Chtěl jsem jít pryč, ale on si znovu stoupl přede mne a křičel, ať se prokážu, že jsem státní zástupce. Pak jsem viděl, jak jeho noha letí vzduchem, a dostal jsem ránu, po které mi málem uletěla hlava,“ pokračoval Řeřicha.

Když se tam do mě takhle navážel, vůbec, ani jednou, se nezmínil, že je státní zástupce.
obžalovaný

V tu chvíli začal křičet o pomoc a snažil se utéci. „Vběhl jsem do prvních dveří, byl to nějaký bar v suterénu. Tam jsem řekl, co se stalo, a vzápětí přijela policie. Udělalo se mi špatně, bolela mě hlava, neviděl jsem na jedno oko. Záchranka mě potom odvezla do nemocnice,“ dodal Řeřicha. Lékaři zjistili, že má otřes mozku, zlomený nos a řadu zhmožděnin a podlitin v obličeji.

Berky u soudu tvrdil, že ho státní zástupce měl provokovat rasistickými poznámkami a měl to být právě Řeřicha, kdo útočil první. „Ten den jsem vypil flašku vodky a nějaká piva. Večer stojím před večerkou, kouřím a najednou přijde ten pán a začne se do mě navážet. Začal mi říkat, že prodávám drogy, jestli nejsem šlapka a za kolik dávám,“ vypověděl Berky.

 Až pět let vězení

Poté ho měl státní zástupce pozvat na drink zvaný Cyklon B do Vlčího doupěte (Vlčí doupě bylo kódové označení pro hlavní stan Adolfa Hitlera, Cyklon B zase používali nacisté za druhé světové války ve vyhlazovacích táborech - pozn. redakce).

„Když se tam do mě takhle navážel, vůbec, ani jednou, se nezmínil, že je státní zástupce. Nějak se ve mně začal hromadit vztek z toho, co mi říká, tak jsem ho žádal, aby mi dal pokoj. On mi ale dál nadával,“ řekl u soudu Berky, podle kterého byl ze státního zástupce cítit alkohol a značně se kolébal.

„V jednu chvíli mne chytil za bundu, začal se mnou třást a pak mi řekl, že je škoda, že Hitler nedokončil, co začal. Pak mi dal dvě rány pěstí do obličeje. To už jsem se neudržel,“ řekl Berky, kterému za napadení úřední osoby hrozí až 5 let vězení.

Poté, co se Řeřichovi povedlo dostat na protější ulici, ho podle žaloby Berky doběhl a znovu napadl. „On potom začal křičet, ať někdo zavolá policii, a až pak mi řekl, že je státní zástupce a že jestli někde ceknu, tak mi zavaří,“ líčil muž.

Řeřichu prý nenapadl proto, že je státní zástupce. „Já ho neznal, a naopak si ho vážím, že to někam dotáhl, já jsem to zatím nikam nedotáhl,“ prohlásil Berky.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám