Hlavní obsah

Vyhořelá chata na Pustevnách bude obnovena z pojistky a sbírky

– Vsetín • Aktualizováno

Chata Libušín na Pustevnách, kterou v noci na pondělí postihl velký požár, bude obnovena. Náklady pokryje zejména pojistka. Kromě toho muzeum společně s místními samosprávami a spolky v úterý vyhlásilo veřejnou sbírku, potvrdil ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Vyhořelá chata Libušín na Pustevnách v Beskydech

Článek

Muzeum objekt spravuje, chata je národní kulturní památkou, navrhl ji architekt Dušan Jurkovič. Požár způsobil podle odhadů škodu 80 miliónů korun, kvůli vysoké škodě jej vyšetřují krajští kriminalisté, příčina je neznámá.

Policie nevyloučila, že objekt někdo zapálil úmyslně. Požár předběžně kvalifikovala jako obecné ohrožení. Chata patřila do souboru nejznámějších beskydských secesních lidových staveb, které se staly symbolem Pusteven. Památkáři hovoří o nevyčíslitelné kulturní škodě.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Při požáru dřevěné chaty Libušín se zbortila střecha památky.

Požár zachvátil především pravou část budovy, kde se nacházela nejvíce umělecky hodnotná jídelna. "Dá se odhadnout, že asi 80 procent bylo zničeno," řekl Ondruš. Libušín sloužil jako restaurace. Požár naštěstí nezasáhl sousední hotel Maměnka, kterou také navrhl Jurkovič.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Spáleniště chaty Libušín na Pustevnách, která je národní kulturní památkou

"Celý Libušín jako státní majetek je krytý pojištěním. Jaké bude plnění pojistky, o tom budeme jednat ve čtvrtek se zástupci pojišťovny a zástupci ministerstva kultury. To již deklarovalo svou podporu," uvedl Ondruš.

Peníze z pojistky doplní výtěžek veřejné sbírky. Lidé mohou posílat peníze na účet 107-6978880207/0100.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám