Hlavní obsah

Vyděračem závodníka Hrdinky má být jeho dávný přítel

Novinky, Petr Knötig/Právo
BRNO

Do trojice pachatelů, které policie zatkla před měsícem kvůli bombovým útokům proti bývalému závodníkovi Tomáši Hrdinkovi v Šaraticích u Brna, patří i Hrdinkův bývalý kamarád ze Slavkova. Druhým je muž najatý na špinavou práci a posledním podezřelým je bývalý vojenský pyrotechnik.

Foto: Archiv Avion Shopping Park Ostrava
Článek

"Byl jsem překvapený, že Milan R. stál za vším, ale na druhou stranu o něm vím, že je nebezpečný a je pro peníze schopen všeho. Krátce jsme se stýkali v letech 1994 až 95 a byli jsme, dá se říct, kamarádi a obchodní partneři. Rozešli jsme se v roce 1995, kdy začal mít potíže s policií a myslím, že na dva roky odjel z ČR," řekl Tomáš Hrdinka.

Na překvapivou skutečnost poukázalo vyšetřování, podle jehož závěrů Milan R. využil svého známého, jenž dříve sloužil v armádě a také v jugoslávské misi a opatřil od něj bombu.

Pak najal dalšího muže, který za půl miliónu odměny položil v červenci nálož u Hrdinkova domu a v září také u dveří k domu jeho tchána.

Šlo o plastickou trhavinu

"Vyšetřování ukázalo, že šlo o plastickou trhavinu, která naštěstí způsobila jen materiální škodu. Zatím nic víc k ní nelze sdělit. K pachatelům mohu dodat, že dva hlavní podezřelí jsou ve vazbě za vydírání a obecné ohrožení a třetí, který opatřil trhavinu, zůstal na svobodě a je stíhán pro nedovolené ozbrojování, nadržování a neoznámení trestného činu," dodala mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Po prvním výbuchu poslali vyděrači Hrdinkovi dopis, ve kterém po něm chtěli, aby zaplatil 20 miliónů korun. Hrdinka však neváhal, sebral rodinu a odjel do zahraničí. Následně za dva měsíce explodovala nálož u domu jeho tchána a přišel i další dopis. Tentokrát už pachatelé požadovali 23 miliónů.

Prozradil je účet

V té době už byla policie na stopě hlavního podezřelého. Pomohlo i to, že v posledním dopise bylo číslo účtu, na který měl Hrdinka peníze poslat. Účet byl aktivní a i když byl na cizí jméno podle ukradeného občanského průkazu, podařilo se prvního muže zadržet. Ten vypověděl vše, co věděl a mohlo dojít k zatčení dalších dvou.

"Jsem rád, že policie všechny podezřelé zadržela, ale už se tu necítím bezpečně. Proto prodávám dům v Šaraticích a odjedeme do zahraničí. Můj syn úspěšně studuje zahraniční školu, moje dcera se narodila chvíli po výbuchu také v zahraničí, takže nás tu nic nedrží," dodal Hrdinka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám