Hlavní obsah

Vrchní soud snížil Krejčířovi trest za podvod s akciemi

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na šest let za mříže poslal v pondělí Vrchní soud (VS) v Olomouci uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře (42) za podvod s akciemi Teplárny Otrokovice. O půl roku mu tak snížil trest, který mu v srpnu 2006 vyměřil Krajský soud (KS) v Ostravě.

Článek

Krejčířovi byly zároveň uloženy další tresty - peněžitý tři milióny korun a zákaz činnosti výkonu funkce statutárního orgánu obchodních společností na pět let.

Krejčíř, jak vyplynulo u soudu, akcie otrokovické teplárny získal v roce 1996 jako jednatel firmy Corado Credit z Českého Těšína, když je vylákal pod falešnou záminkou, že je potřebuje pro účetní operace své společnosti. Akcie podle obžaloby však v rozporu s dohodou nevrátil, ani za ně nepředal peníze. Způsobil tak škodu za 75 miliónů korun.

U VS se prostřednictvím svého obhájce domáhal zproštění obžaloby. Ten závěry KS ohledně Krejčířovy trestní odpovědnosti označil za spekulace, které nejsou podloženy žádnými důkazy. Zdůraznil, že pokud by se nejednalo o osobu Krejčíře, nebylo by takovéto jednání kriminalizováno, ale bylo by řešeno nanejvýš v občanskoprávním řízení.

VS v Olomouci se případem zabýval už loni v únoru, kdy verdikt KS potvrdil. Tehdejší rozsudek, ale z podnětu dovolání obžalovaného, zrušil letos 25. února Nejvyšší soud ČR a věc byla vrácena VS k novému projednání a rozhodnutí.

„Nejvyšší soud nám uložil jen upřesnit popis skutkového děje a to jsme i s pomocí dalších důkazů udělali. Ty ale nic nového nepřinesly. S ohledem na novelu trestního zákona, který je v tomto případě pro obžalovaného příznivější, jsme mu však trest mírně snížili,“ uvedl předseda senátu olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám