Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil tresty členům Maslákova gangu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Vrchní soud (VS) v Olomouci potvrdil v pondělí tresty třem vyděračům z tzv. Maslákova gangu. Slováci Vladimír Haviar (31) a Tomáš Ďuriš (30) si odsedí osm let a šest měsíců, respektive osm let a čtyři měsíce. Společně s údajným šéfem gangu Miroslavem Maslákem musí také poškozeným zaplatit zhruba 900 tisíc korun. Navíc jim VS uložil vyhoštění z ČR na dobu neurčitou. Čech Radovan Helis vyfasoval pět let. VS tak potvrdil rozsudek brněnského krajského soudu z loňského 26. listopadu.

Foto: Petr Marek, Právo

Radovan Helis u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Haviar a Ďuriš si však verdikt VS nevyslechli. K soudu stejně jako na konci května, kdy se před ním měli zpovídat ze svých činů poprvé, nedorazili. Omluvili se s tím, že jsou nemocní. VS to však neakceptoval a rozhodl o konání jednání bez jejich přítomnosti.

„Omluva byla nedostatečná. Z lékařských zpráv nevyplývá, že by se jednání nemohli účastnit,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého VS Jaroslav Zbožínek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Údajnému bossovi slovenského podsvětí a šéfu gangu Miroslavu Maslákovi (35) už dříve VS potvrdil desetiletý trest, poslednímu komplici Janu Surému (43) tříletý trest.

Haviar s Ďurišem u VS prostřednictvím svých advokátů požadovali zrušení původního rozsudku a vrácení věci krajskému soudu k doplnění dokazování.

Odvolání mělo stovky stran

„Jejich písemné odvolání mělo u každého asi 360 stran,“ řekl Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský. „Krajský soud provedl všechny důkazy a řádně je i vyhodnotil. Tresty jsou zákonné a přiměřené. Zohledněno je v nich mimo jiné i to, že obžalovaní byli členy organizované skupiny,“ pokračoval Lichnovský.

Helis se u VS domáhal zproštění obžaloby. Tvrdil, že je nevinen. „Rozsudek považuji za nepochopitelný. Cítím to tak, že jsem trestán za to, že jsem nespolupracoval s policií,“ prohlásil Helis s tím, že měl firmu s 50 zaměstnanci a neměl důvod páchat trestnou činnost. VS však ani jeho argumenty neakceptoval. „Důkazy ho usvědčují,“ dodal Lichnovský.

Maslákův gang poškodil asi 25 lidí a firem, kterým jeho členové způsobili škodu nejméně za 1,25 miliónu korun. Muži vymáhali oprávněné i vymyšlené pohledávky, podnikatelům vyhrožovali, zapalovali auta, stříleli na jejich domy i na vozidla. Chtěli tak dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 miliónu korun. V ČR působili od jara do listopadu 2012 poté, co tři z nich přišli ze Slovenska, kde jsou stíháni za obdobné skutky.

Reklama

Související články

Vyděrač Maslák mluvil u soudu devět hodin

Do role výřečného rétora se pasoval v úterý a ve středu údajný boss slovenského podsvětí, pětatřicetiletý Miroslav Maslák. U Vrchního soudu v Olomouci, který...

Výběr článků

Načítám