Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil mladíkovi 14 let za ubití kladivem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci v úterý potvrdil čtrnáctiletý trest Radimu Halamíčkovi, který letos v lednu v opilosti ubil kladivem šestapadesátiletého známého svého otce. Odvolací soud tak potvrdil verdikt ostravského krajského soudu, proti němuž se čtyřiadvacetiletý mladík v červenci odvolal.

Foto: ČTK

Radim Halamíček u olomouckého soudu.

Článek

"Odvolání obžalovaného jsme zamítli jako zcela nedůvodné. Potvrdili jsme čtrnáctiletý trest za trestný čin vraždy spáchaný zvlášť surovým způsobem. Trest je zcela přiměřený a zákonný, muž se navíc vraždy dopustil ve zkušební době předchozího podmíněného odsouzení pro majetkovou trestnou činnost," řekl mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Halamíček zasadil oběti v pokoji jejich rodinného domku v Libhošti na Novojičínsku mnoho ran do hlavy. Napadený muž neměl šanci přežít. Za brutálním útokem byla zřejmě slovní hádka a alkohol. Oba muži totiž byli opilí.

Oběti zasadil dvacet šest ran

Po svém zatčení Halamíček policistům řekl, že když se u nich známý jeho otce probudil, začal mu vyčítat kriminální minulost a to, že otci nepřispívá na chod domácnosti. Proto se naštval a zaběhl do sklepa, kde si vzal kladivo.

„Praštil jsem ho dvakrát. Myslel jsem, že bude mít otřes mozku. Po prvních dvou ranách to ale nešlo zastavit,“ konstatoval s tím, že ran mohlo být asi pět. Celkem ale soudní znalec během pitvy napočítal, že jich bylo nejméně 26.

Vraždil v podmínce

Halamíček v úterý po soudcích žádal, aby mu trest zmírnili a umístili jej do mírnějšího typu věznice. Hájil se tím, že soud řádně nepřihlédl k tomu, že se doznal a svého činu upřímně lituje. Podle soudců jsou však všechny tyto okolnosti zohledněny.

Kromě trestu za vraždu ve vězení stráví mladý muž ještě dalších sedm měsíců. Halamíček totiž zabíjel v době, kdy byl v podmínce kvůli podvodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám