Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 18 let muži, který jateční pistolí postřelil dvě ženy

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmnáct let za mřížemi si definitivně odpyká Jiří Langer (56) z Ostravy za to, že se předloni v dubnu v domě v Jakartovicích — Deštném pokusil jateční pistolí zastřelit svou družku (45 let) a její tetu (58 let). Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Olomouci, když potvrdil verdikt Krajského soudu v Ostravě z loňského 19. října, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Jiří Langer u olomouckého vrchního souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Ztotožnili jsme se se závěry krajského soudu jak v otázce viny, tak trestu. Ten není v sazbě 12 až 20 let nepřiměřený — vzhledem k okolnostem případu a postoji obžalovaného. Pokusu vraždy se navíc dopustil na dvou osobách a po předchozím uvážení. Neměli jsme proto důvod na původním verdiktu cokoliv měnit,“ vysvětlil Právu mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Prý se lekl vetřelce

Langer se nikdy nepřiznal. U vrchního stejně jako krajského soudu trval na tom, že je nevinný. Tvrdil, že osudného dne v noci kolem jeho domu někdo procházel a tak vypustil psa, aby případného vetřelce zahnal na útěk.

Všiml si stínu, který ho vyděsil. Vydal se za ním a dostal se až do ložnice, kde na posteli ležely družka a teta. Vzal jateční pistoli a v nastalém zmatku vystřelil. Pak ho podle něj někdo napadl. Později, jak vypověděl u soudu, zjistil, že na něj skočila teta a poté i družka. Myslel, že s tím mají něco společného.

Obě ženy se pokusily o obranu. Při potyčce Langer nejprve střelou zasáhl tetu, pak zranil i družku. Utrpěly různě závažná fyzická poranění, ale přežily.

Do objektu nakonec obžalovaný přinesl kanystr s ředidlem. Požár však nezaložil a ujel.

Ženy mají psychické problémy

Ženy po hrůzném útoku stále mají velké psychické problémy. Utrpěly těžkou posttraumatickou stresovou poruchu.

Družce obžalovaného byla dokonce kvůli špatnému psychickému stavu přiznána invalidita třetího stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám