Hlavní obsah

Vražda ukrajinské prostitutky se po 20 letech vrací k soudu

Právo, Patrik Biskup

Případ 20 let staré brutální vraždy ukrajinské prostitutky v Karlových Varech, z níž policisté obvinili tři její krajany, se znovu vrací před Krajský soud v Plzni.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační foto

Článek

Ten sice už v roce 2000 poslal cizince na 12,5 roku do vězení, ale poté, co rozsudek zrušil Vrchní soud v Praze, byl případ předán k trestnímu řízení na Ukrajinu, kde bylo později stíhání všech tří podezřelých zastaveno.

To se nelíbilo Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně, jež rozhodlo, že jejich trestní stíhání bude v Česku pokračovat. Plzeňské krajské státní zastupitelství už proto znovu podalo obžalobu. „O zastavení trestního stíhání rozhodoval ukrajinský orgán, který neměl justiční charakter, tudíž se k němu nedá přihlížet,“ řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Umlátili ji tyčí

Mladou ženu venčící psa napadli tři muži 22. ledna 1998 v Karlových Varech. Mlátili ji železnou tyčí, dokud nepřestala dýchat. Pak z místa utekli. Policisté brzy nato zjistili, že podezřelými z útoku jsou tři Ukrajinci ve věku od 20 do 24 let, kteří krátce po činu zmizeli z České republiky.

V roce 2000 je jako uprchlé potrestal za zvlášť závažný zločin vraždy Krajský soud v Plzni. „Poškozenou opakovaně tloukli do hlavy ocelovou trubkou a zasadili jí i šest ran nezjištěným bodnořezným nástrojem. Poté ji nechali ležet na ulici a utekli. Žena podlehla těžkému poranění mozku,“ stojí v rozsudku starém 18 let.

Soud vycházel zejména z výpovědi muže, který celý incident viděl. „Nejprve jsem zaslechl hysterické ženské ječení. Když jsem popošel, uviděl jsem ženu, která poletovala mezi třemi muži, kteří do ní jakoby strkali. Pak upadla a oni pokračovali v útoku. Zakřičel jsem, aby toho nechali, nebo zavolám policii. Pak ji nechali a utekli,“ vypověděl svědek Zdeněk H.

Motivem činu bylo podle závěru soudu zřejmě vyřizování účtů v ukrajinské komunitě. Obětí byla 30letá prostitutka.

Všichni tři obvinění tehdy pracovali jako dělníci na opravě karlovarského hotelu Barrandov. Měli přezdívku doktoři, protože místo montérek nosili bílé pláště. Na místě činu našli policisté vražedný nástroj. Šlo o topenářskou trubku, která patří mezi klíčové důkazy. Pachová stopa na ní se totiž shodovala s pachovou stopou, kterou kriminalisté sejmuli ze sedadel vozidla patřícího podezřelým.

Účast se údajně neprokázala

Odsuzující rozsudek v únoru 2001 zrušil odvolací soud a případ vrátil státnímu zástupci k došetření. Ten mezitím obdržel zprávu z Interpolu, že podezřelí jsou zpět na Ukrajině. Proto předal spis se žádostí o převzetí trestního stíhání tamní prokuratuře.

Podle zjištění Práva státní zástupce Prydniprovského okresu v Čerkasech v roce 2009 uzavřel případ s tím, že u dvou z trojice obviněných nebyla jejich účast na vraždě prokázána. U třetího z nich pak prověřování pokračovalo až do roku 2014, kdy soud ve stejném okrese jeho trestní stíhání zastavil z důvodu promlčení.

Krajský soud v Plzni se nyní cestou právní pomoci snaží všem třem podezřelým doručit na Ukrajinu obžalobu a předvolání k hlavnímu líčení. „Očekávám, že to potrvá několik měsíců,“ uvedla předsedkyně senátu Ivana Růžičková.

Reklama

Výběr článků

Načítám