Hlavní obsah

Vrátný z nemocnice se kvůli zavřené závoře porval se saniťákem a zlomil mu nohu

Plzeň

Když předloni v prosinci přijel řidič převozové sanitky Michal Dolejš (33) s pacientem do plzeňské fakultní nemocnice, zasekl se na venkovním parkovišti u závory, která nešla otevřít. Šel proto do vrátnice, aby na problém upozornil. Dostal se přitom do konfliktu se službu konajícím sekuriťákem Petrem Uldrichem (48), který mu podle obžaloby při následné potyčce zlomil holenní kost.

Petr Uldrich u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Jako zaměstnanec bezpečnostní agentury vykonávající ostrahu nemocnice po slovní rozepři fyzicky napadl řidiče sanitky převážejícího pacienta tak, že ho nejprve strhl na zem, a když oba následně zase vstali, narazil jej na vůz a kolenem kopl do obličeje,“ popsal útok v pondělí před plzeňským okresním soudem státní zástupce Michal Klíma. Za těžkou újmu na zdraví a výtržnictví navrhl pro Uldricha nepodmíněný trest.

Státní zástupce obžaloval muže, který potají natáčel pacienty u covidových lůžek

Krimi

Obžalovaný muž se hájil tím, že ho Dolejš napadl první ranou pěstí. „Rozrazil dveře a začal být vulgární. Nadával nám, že jsme zm*di a čur.... Snažil jsem se mu zabránit vstupu do vrátnice, kde nemá co dělat. Proto jsem ho vystrčil ven a on mě udeřil pěstí do obličeje. Pak došlo k potyčce,“ vypovídal Uldrich.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Petr Ulrich u soudu

Tvrdil dále, že Dolejše udeřil stehnem do hrudi, a nikoliv kolenem do hlavy. Vysvětlit zranění saniťáka ale nedokázal.

„Možná jsem mu nohu přisedl, jak jsme byli na zemi. Mohl si ji přisednout i sám,“ přemítal nahlas obžalovaný muž, který byl v minulosti několikrát soudně trestán. Naposledy dostal předloni u pražského soudu pětiletou podmínku za násilí proti úřední osobě a výtržnictví. Nyní je ve výkonu trestu za opakovanou jízdu bez řidičáku.

Opilý chtěl s autem spáchat sebevraždu, hrozí mu vězení

Krimi

Podle Dolejše konflikt u vrátnice probíhal zcela jinak. „Vezl jsem pacienta do části nemocnice, kudy se jezdí přes venkovní parkoviště. Protože už bylo plné, závora se neotevře. Tak jsem tam chtěl vjet výjezdem a zazvonil na zvonek u závory a čekal, až ji obsluha vrátnice u hlavního vchodu zvedne, což byla běžná praxe. Když se nic nedělo ani po druhé urgenci, odjel jsem k vrátnici se zeptat, co se děje,“ vypovídal Dolejš, co předcházelo samotnému incidentu.

U vrátnice zaklepal na okno a čekal, kdo vyjde ven. „Otevřel mi pan obžalovaný a já jsem ho požádal, že bych potřeboval pustit výjezdem přes parkoviště. Upozornil jsem ho, že jsem zvonil a že museli sanitku vidět na kameře. Jeho odpověď byla, že je to bordel a abych se sebral a táhl do prd..... Přitom se snažil přede mnou dveře prudce přibouchnout,“ líčil Dolejš další sled událostí.

Muž bodl soka u Plzně na Štědrý večer přímo do srdce

Krimi

Podle svých slov dveře odstrčil a tu chvíli po něm vrátný skočil. „Bránil jsem se a oba jsme skončili na zemi. Následně mě odtlačil k sanitce, kde už jsem cítil v noze velkou bolest a rozhodil rukama, jako že se už vzdávám. On pak mě chytil do kravaty a dostal jsem kolenem do obličeje. Řekl mi, ať tam odsud odjedu a odešel. Zavolal jsem policii,“ uvedl dále poškozený.

Pak s vypětím všech sil vyložil pacienta a popojel na urgentní příjem, kde skončil v péči lékařů. Následovala operace a téměř půlroční pracovní neschopnost. Konflikt zachytila jak kamera v sanitce, tak bezpečnostní kamery nad vchodem do nemocnice. Záběry, které soud nechal přehrát, dávají za pravdu poškozenému. Jednání bude pokračovat výslechy svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám