Hlavní obsah

Vpálila exstarostovi Vytopilovi kulku do hlavy, dostala 15 let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Hádanku jménem vražda místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila rozřešil v pátek senát brněnského krajského soudu v čele s Tomášem Kurfiřtem. Po složitém dokazování nakonec od soudu odešla s 15 lety vězení Radka Onderková, která politika loni 9. září podle verdiktu střelila do hlavy po krátké hádce. Její bývalý manžel Filip dostal 3,5 roku za pomoc při odklízení a likvidaci těla.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Filip Onderka a jeho exmanželka Radka v poslední den procesu.

Článek

K vraždě došlo na oblíbeném výletním místě Brňanů, v Mariánském údolí. Vytopil tam dojel na schůzku s Onderkou, který si s sebou přivedl i svou exmanželku. Po chvilce se strhla prudká hádka a Onderková vpálila kulku Vytopilovi rovnou do hlavy. Se svým exmanželem ho pak naložila do auta, odvezli ho na neznámé místo, kde ho svlékli a malým keramickým nožíkem odřezali hlavu od těla. Tělo pak zakopali, hlava se dodnes nenašla.

Vytopil zahynul zřejmě kvůli tomu, že se dostal do složitého propletence vztahů, v kterém figurovali Onderkovi, Pavla A., která byla nejprve milenkou Onderky, s kterým měla i dceru, ale pak odešla právě k místostarostovi, který chtěl dcerku vychovávat. Onderková, která zřejmě také toužila dítě vychovávat, se zřejmě nemohla smířit s tím, že Pavla A. nechtěla, aby se vůbec s děvčátkem stýkala.

„Obžalovaný věděl, že jeho exmanželka má zbraň a může z ní kdykoli vystřelit. Byla to podle obžaloby právě ona, která střílela. Onderka místo toho, aby po střelbě zavolal pomoc, tak jí pomohl uklidit tělo a odřezat hlavu. Přitom podle znalců mohl být v době řezání hlavy poškozený ještě naživu, v hlubokém bezvědomí,“ upozornila státní zástupkyně.

„Kdo z nás by odmítl pomoc ženě, která právě odpravila muže a má u sebe zbraň s plným zásobníkem. To je otázka svobodné vůle. Klient nemohl vědět, že se bude střílet,“ prohlásil Onderkův obhájce.

Onderka: Nemohl jsem tomu zabránit

Sám Onderka celou událost popsal tak, že se zrovna sehnul k zemi, aby podal láhev své malé dcerce, která byla na místě také, když v tu chvíli Onderková vytáhla zbraň a aniž by tomu mohl zabránit, střelila Vytopila zezadu do hlavy. „O život přišel člověk, je mi to líto, ale nemohl jsem nic dělat,“ řekl ve své závěrečné řeči.

Onderková se hájila, že Vytopila nikdy v životě neviděla, soud jí ale neuvěřil. Její pachové stopy byly na příruční tašce zemřelého, z její pistole se podle všeho střílelo a smrtící kulku si nosila jako trofej či podivný důkaz lásky na klíčích. „Je mi celé situace líto, ale já jsem nestřílela,“ hájila se Onderková.

Celá čtveřice hlavních protagonistů se pohybovala ve světě prostituce. Onderková a Pavla A. se živily prodejem vlastního těla, Onderka byl častým hostem ve vykřičených domech, kde se ostatně i se svou milenkou Pavlou A. seznámil. Místostarosta, kterého jeho přátelé a rodina charakterizovali jako šetřivého muže, své peníze podle svědků rozhazoval v nevěstincích i dvakrát týdně.

Podle znalců je Onderková psychopatkou, Onderka také z jejich zkoumání vyšel jako člověk, který rád manipuluje a jde mu hlavně o vlastní prospěch. U obou je podle odborníků možnost resocializace velmi nízká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám