Hlavní obsah

Obžalovaní z vraždy místostarosty Vytopila házeli vinu jeden na druhého

Právo, Petr Kozelka
Brno

Krajský soud v Brně začal ve středu projednávat vraždu místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila (36). Stanuli před ním bývalí manželé Filip (38) a Radka Onderkovi (46), kteří vinu popírají. Oba se navzájem z usmrcení Vytopila u soudu obviňují.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Filip Onderka a jeho bývalá manželka Radka před brněnským soudem.

Článek

„Dne 9. září obžalovaní po vzájemné domluvě v Brně Mariánském údolí napadli poškozeného, střelili ho jednou ranou pistolí do hlavy. Nejprve z místa činu utekli, pak se ale vrátili, jeho tělo naložili do kufru auta a odtud ho odvezli na nezjištěné místo. Tam mu oddělili hlavu od těla a tělo pak zakopali poblíž silnice na Brněnsku,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně.

Za Vytopilovou smrtí stály podle všeho problémy v komplikovaném milostném trojúhelníku, do kterého politik vstoupil. Jeho vrcholy tvořili Onderkovi, Onderkova milenka Pavla a Vytopil, který se dal s Onderkovou milenkou dohromady. Obžalovaný měl přitom se svou novou přítelkyní dítě, o které se chtěl Vytopil starat. Onderka měl přitom o dítě také zájem, s jeho výchovou mu chtěla pomáhat i bývalá žena.

Co přesně se stalo onen osudný podvečer na oblíbeném výletním místě Brňanů, není stále úplně jasné. Onderka totiž ve své výpovědi vinu za vraždu svedl na svou exmanželku, zatímco ta tvrdí, že Vytopila nikdy v životě neviděla.

Ona udělala úkrok za něj a já jsem viděl, jak mu míří pistolí na hlavu a z deseti centimetrů ho střílí do hlavy.
Obžalovaný Onderka

„Ten den Radka viděla Aleše poprvé. Já jsem tam měl svou malou dcerku, Radka s Alešem se začali hádat, najednou ona udělala úkrok za něj a já jsem viděl, jak mu míří pistolí na hlavu a z deseti centimetrů ho střílí do hlavy. Nestihl jsem zasáhnout. Hned potom popadla kočárek a ujížděla pryč, já jsem se rozběhl za ní. Asi za pět minut jsme se vrátili k autu a naložili tělo. Udělala to v afektu, z pistole už dřív střílela v hospodě do stropu,“ prohlásil před soudem Onderka, který byl už dříve trestán za výrobu drog a nedovolené ozbrojování.

Onderková ale takový sled událostí před soudem odmítla. „Vytopila jsem nikdy neviděla, proto jsem ho nemohla ani zastřelit. Byla jsem ráda, že Vytopil začal žít s Pavlou, protože Filip se pak vrátil ke mně,“ vykládala Onderková, která se podle svých slov v inkriminované době živila vykládáním karet a privátním sexem.

Pokud senát v čele s Tomášem Kurfiřtem uzná oba obžalované vinnými, hrozí jim až 18 let vězení. Proces bude pokračovat až do pátku znaleckými posudky a výpověďmi svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Před soud míří vražda místostarosty Vytopila

Po roce od zmizení bývalého místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila míří jeho údajní vrazi před soud. Policie totiž dokončila vyšetřování vraždy a státní...

Výběr článků

Načítám