Hlavní obsah

Voják v dodávce „vyškolil“ řidičku vybržděním, soud mu vyměřil pokutu 30 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Třicet tisíc korun musí zaplatit Martin Horník jako trest za to, že předloni v prosinci na Domažlicku úmyslně vybrzdil řidičku a způsobil řetězovou nehodu. Plzeňský krajský soud muže v úterý potrestal za poškození cizí věci, rozsudek je pravomocný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Voják Martin Horník před plzeňským soudem

Článek

Incident se stal předloni v prosinci na silnici mezi Křenovy a Ohučovem na Domažlicku. Horník jel tehdy s dodávkou směrem na Plzeň. Před Ohučovem začal na plné čáře předjíždět řidičku vozidla, které krátce předtím vyjelo z vedlejší silnice. Po předjetí začal záměrně prudce brzdit až do téměř úplného zastavení a došlo ke střetu. Do ženy pak zezadu narazilo další vozidlo.

Před soudem se dvacetiletý voják z povolání hájil tím, že brzdil z leknutí. „To auto mi tam vjelo asi 50 metrů přede mnou. Viděl jsem, že to neubrzdím, tak jsem ho objel a pak se zařadil před něj. A jak jsem byl v šoku, tak jsem potom začal brzdit. Nebylo to žádné razantní zadupnutí. Pak přišly dva nárazy,“ vypověděl Horník.

Zbytečná agrese, schytal to voják za vybržďování

Krimi

Přiznal, že zastavit na frekventované silnici nebyl zrovna dobrý nápad. „Chtěl jsem se té řidičky zeptat, jestli jí to přijde normální, proč mi tam vjela,“ dodal Horník.

Podle předsedy senátu Davida Protivy chtěl obžalovaný řidičku vyškolit za to, že mu předtím nedala přednost a omezila ho. „To, že udělal úhybný manévr předjetím vozidla přes plnou čáru lze tolerovat. To, co ale následovalo potom, už ale ohleduplné nebylo a šlo o protiprávní jednání. I když obžalovaný neměl v úmyslu způsobit nehodu, musel předpokládat, že k tomu může dojít,“ vysvětlil Protiva.

Vulgární člen vězeňské služby nezvládl předjíždění a donutil zastavit dodávku

Krimi

Vybržděná řidička to ale viděla jinak. „Dodávku jsem zaregistrovala asi 150 metrů od křižovatky. Bylo to v bezpečné vzdálenosti, a tak jsem se rozjela. Po chvilce, kdy už jsem měla zařazený čtvrtý rychlostní stupeň, mě začala dodávka předjíždět. Tak jsem ubrala plyn a snažila se trochu uhnout, protože tam byla plná čára,“ popisovala situaci před samotným karambolem.

Řidič dodávky se podle jejích slov zařadil před ní, ale místo toho, aby pokračoval v jízdě dál, tak nečekaně zastavil. „Viděla jsem před sebou jen bílou dodávku a pak náraz a za pár vteřin další šlupka. Pak se dodávka rozjela, ale nemohla jet dál, protože jsem jí visela na tažném zařízení,“ dodala svědkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám