Hlavní obsah

Vlka na Broumovsku někdo zřejmě postřelil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Broumov

Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) podává trestní oznámení na neznámého pachatele. Pitva mrtvého vlka, nalezeného 18. března na Broumovsku, totiž prokázala, že v jeho těle byly přítomny kovové částice. To naznačuje, že mohl být postřelen. Vlk patří mezi zákonem chráněné druhy a jeho úmyslné usmrcení je trestným činem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Není bohužel novinkou, že šelmy a dravci se u nás stávají oběťmi pytláků -  ať už jsou to rysové, draví ptáci, či právě vlci. Doufám, že policie viníka odhalí, hrozí mu až tři roky za mřížemi,“ uvedl ředitel agentury František Pelc, podle něhož se jedná o třetí doposud zdokumentovaný případ nelegálního střílení vlků v Česku.

Dvě prokazatelně zastřelená zvířata byla nalezena v letech 2019 a 2020 na Mělnicku, pachatele se vypátrat nepodařilo.

Na Šumavě srazilo auto vlka

Krimi

„Mrtvého vlka ve značném stadiu rozkladu našla na Broumovsku turistka. Zatím nemáme výsledky genetické analýzy, nevíme tedy nic o jeho původu. V oblasti se dlouhodobě pohybují tři vlčí smečky, je tedy pravděpodobné, že se jedná o zvíře z některé z nich. Odstřelem jedince může dojít k narušení vnitřní hierarchie a rozpadu smečky, někdy se v takových případech dokonce zvýší počet útoků na nedostatečně zabezpečená hospodářská zvířata,“ konstatoval Josef Rusňák z AOPK.

Vlak v Karviné srazil vlka

Krimi

Vlci plní v naší přírodě důležitou roli. Pomáhají snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí škody v lesích a na polích v řádech miliard korun ročně. Divoce žijící zvířata tvoří podle výzkumů více než 98 procent vlčí potravy, hospodářská zvířata maximálně 2 procenta.

Podle Jindřišky Jelínkové z téže organizace je důležité, aby si majitelé stáda dobře zajistili. Zkušenosti z Německa ukazují, že dobré zabezpečení dokáže odvrátit 80–95 procent vlčích útoků. Případné škody na hospodářských zvířatech hradí stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám