Hlavní obsah

Vítr srazil večerní turisty stovky metrů ze Sněžky, noc je uvěznila ve žlebu Obřího dolu

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoše

Krkonošská horská služba má za sebou náročný zásah v Obřím dolu pod Sněžkou, kam se ve středu večer zřítil muž se ženou. Dvojici srazil silný vítr při sestupu z nejvyšší české hory. Dvojice strávila kvůli nepříznivému počasí noc ve žlebu Rudného potoka, muž mohl vyrazit pro pomoc až ráno.

Foto: Horská služba Šumava

Záchranáři povolali do akce také vrtulník. Ilustrační foto

Článek

Mluvčí horské služby Radek Zeman uvedl, že dvojice sestupovala ze Sněžky za tmy. „Kolem deváté hodiny večer je na hraně Rudného žlebu srazil silný nárazový vítr. Muž uvedl, že se zřítili asi 400 metrů lavinovým svahem,“ sdělil mluvčí.

Foto: Horská služba Krkonoše

Ilustrační fotografie Sněžky a Obřího dolu. Nahoře je označeno místo, odkud se zřítil muž se ženou, níže pak bod, kde zraněná žena ležela

Muži se podařilo při pádu zachytit o křoví, zároveň ale ztratil mobilní telefon. „Jeho kamarádka sklouzla ještě dalších pár desítek metrů. Oba noc přečkali vzdáleni od sebe a bez jakéhokoliv vybavení, dorozumívali se křikem,“ popsal nehodu zasahující člen horské služby Tomáš Novák.

Hřebeny Krkonoš podle něj ovládl přes noc silný nárazový vítr a teplota byla kolem nuly, viditelnost byla na zhruba padesát metrů. „Při rozbřesku se muž s pomocí klacku vydal pro pomoc na vrchol Sněžky, odkud zavolal horskou službu. Ihned jsme na místo vyjeli ve skupině s veškerým potřebným vybavením pro zásah v takto exponovaném a nebezpečném terénu,“ dodal Novák s tím, že byl povolán rovněž vrtulník záchranky.

Foto: Horská služba Krkonoše

Ilustrační fotografie Sněžky a Obřího dolu. Červeně je označeno místo, kde byla zraněná turistka

Horští záchranáři využili lanovku na Sněžku a k ženě se slanili pomocí horolezecké techniky. „Díky vzletu vrtulníku byla žena rychle lokalizována a zasahující posádka provedla vyzvednutí těžce zraněné a podchlazené ženy pomocí lanového podvěsu,“ upřesnil záchranář. Muže dopravili na Poštovnu na Sněžce, odkud byl přepraven do nemocnice.

NÁROČNÝ ZÁSAH LETECKÝCH ZÁCHRANÁŘŮ V KRKONOŠÍCH
Vrtulník museli téměř opřít o svah

Horská služba v souvislosti s případem upozorňuje na vybavení, se kterým by se měli turisté po horách pohybovat. „Turisty varujeme, aby se nevydávali na cestu bez patřičné výbavy, po setmění byli vždy vybaveni čelovou svítilnou a dali pozor na často velmi silný nárazový vítr,“ zdůraznil náčelník krkonošské služby Pavel Jirsa.

Reklama

Výběr článků

Načítám