Hlavní obsah

Žena v Krkonoších padala několik set metrů, záchranáři pro ni slaňovali z vrtulníku

Novinky, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerův Mlýn

Pád hlubokým svahem přežila v neděli v prostoru Hrazeného potoka poblíž Špindlerova Mlýna v Krkonoších turistka na sněžnicích. „Na cestě z Kozích hřbetů uklouzla a padala několik stovek metrů,“ potvrdil mluvčí královéhradecké záchranné služby Ivo Novák.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V Krkonoších letos poprvé zasahoval vrtulník s podvěsem (ilustrační foto)

Článek

Žena si při nebezpečném pádu poranila pouze nohu. Kvůli nepřístupnému terénu k ní ale museli záchranáři slaňovat z vrtulníku. „Pilot vysadil lékaře se záchranářem u zraněné ženy za visu v nízké výšce a poté se s vrtulníkem vzdálil,“ popsal mluvčí.

Zdravotníci mezitím poskytli ženě nezbytnou pomoc, zafixovali ji do vakuové matrace a speciální sítě pro transport v podvěsu. Poté přivolali vrtulník, který je spolu se zraněnou ženou na laně transportoval na místo, kde bylo možné přistát a ženu naložit na palubu vrtulníku.

Celý zásah i s přesunem pacientky do vrchlabské nemocnice trval 80 minut. „V případě záchranné akce v těžkém terénu pozemní cestou by byla doba transportu několikanásobně delší,“ zmínil Novák.

Šlo o první letošní zásah s podvěsem z vrtulníku u královéhradecké záchranky.

Reklama

Výběr článků

Načítám