Hlavní obsah

Náročný zásah leteckých záchranářů v Krkonoších: Vrtulník museli téměř opřít o svah

Právo,
Krkonoše

Pobyt na horách není radno podceňovat. K úrazu může dojít během chvíle nejen při lyžování na sjezdovkách, ale například i při pěší výpravě. Před týdnem se o tom přesvědčila i cizinka, která se sklouzla na stezce vedoucí ze Sněžky Obřím dolem do Pece pod Sněžkou. Zachránil ji vrtulník královéhradecké záchranky. Video ze záchranné akce zveřejnili v pátek záchranáři na sociální síti.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrtulník při záchranné akciVideo: ZZS Královéhradeckého kraje

 
Článek

„Představte si, že kráčíte Obřím dolem ze Sněžky. Cesta je velmi příkrá a kolem mrzne. Hlubokým sněhem dolů vede jen sotva půl metru široký prošlápnutý chodníček. Přesto jde všechno krásně a vy si užíváte souznění s tichou krásou Krkonoš. Pak náhle zakopnete a letíte. Chvíli to trvá, než se zastavíte o notný kus níže mezi stromy,“ stojí na facebookovém profilu záchranné služby.

K události došlo v místě bývalé vodárny v horní části stezky, u takzvaného Trkače. Horská služba, která se na záchranné akci rovněž podílela, v těchto místech doporučuje turistům mít kvalitní a řádnou zimní výbavu. Cesta je zde totiž prudká a často zledovatělá. Horská služba nejprve hodlala zraněnou mladou ženu, která se pro zranění nemohla postavit na nohu, transportovat pomocí čtyřkolky a sání, protože se ale zlepšilo počasí, byl přivolán vrtulník. Že ani tak nebyla záchranná akce jednoduchá, dokládá přiložené video.

Více než 600 startů

Vrtulník s posádkou nejprve přiletěl ke svahu, přičemž se o něj stroj přední částí takřka opřel. Z vrtulníku pak vyskočili dva záchranáři, kteří došli ke zraněné ženě, aby jí poskytli prvotní ošetření.

„Žena spadla a zranila si dolní končetinu. Bylo zde podezření na poranění kolene. V této zimě a stavu nebyla schopna další chůze. Navíc nebylo vyloučeno, že při pádu neutrpěla další poranění,“ upozornil mluvčí krajské záchranky Ivo Novák.

Posléze se vrtulník vrátil a záchranáři ženu v podvěsu transportovali na stanici Horské služby.

V loňském roce takto vrtulník odstartoval do akce celkem 611krát. „Při těchto zásazích ošetřili záchranáři 578 pacientů. Sedmnáct procent z nich byly děti a mladí lidé do 18 let,“ uvedl Novák s tím, že nejmladšímu nemocnému bylo sedm týdnů a nejstaršímu 98 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám