Hlavní obsah

Vitásková se stížností proti svému obvinění neuspěla

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelka státního Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková neuspěla se stížností proti svému obvinění. Její trestní stíhání vedené pro pomoc při zneužití pravomoci úřední osoby, kterého se měla dopustit její podřízená šéfka odboru licencí ERÚ, tak nadále může pokračovat. Vitáskové přitom hrozí až dvanáctileté vězení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitelka státního Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

„Minulý týden jsem její stížnost zamítl, protože jsem námitky obviněné neshledal důvodnými a naopak stíhání je zákonné a důvodné,“ řekl v pátek Právu dozorující žalobce Radek Mezlík z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Ten se v posledních třech dnech osobně účastnil v Hradci Králové výslechů některých z celkem deseti obviněných v této kauze a také jednoho svědka.

Na řadu přišla i sama Vitásková, která podle informací Práva sdělila protikorupční policii jen krátké vyjádření, že se cítí nevinná, ničeho nezákonného se prý nedopustila a jde podle ní o manipulaci a politickou hru. „Obviněná kromě pár vět na začátku výslechu poté využila svého práva a k věci odmítla vypovídat,“ podotkl k tomu Mezlík.

Případ souvisí s kauzou solárních elektráren Zdeněk Sun a Saša Sun, které získaly licenci na výrobu elektřiny těsně před koncem roku 2010, tedy ještě za vysoké výkupní ceny. V této věci je včetně Vitáskové obviněno deset lidí, z toho čtyři z řad ERÚ.

Dva tamní pracovníci se údajně podíleli na nezákonném vydání licence elektrárnám na základě nedostatečné dokumentace, třetí osoba pak prý na začátku loňského roku zastavila interní přezkum ERÚ, zda je licence platná.

Právě za to, že postup svých podřízených šéfka ERÚ údajně kryla a posvětila, nyní čelí obvinění.

Vyšetřování pomalu končí

„Škoda, ke které směřovali všichni dosud obvinění pachatelé, by za těch dvacet let provozu fotovoltaických elektráren měla dosáhnout až 1,9 miliardy korun, přičemž v současné době jsou to desítky miliónů a škoda neustále narůstá,“ přiblížil již před měsícem Právu Mezlík.

Vyšetřování podle jeho včerejšího vyjádření směřuje už k závěru, přičemž v letních měsících by mohlo dojít k seznamování obviněných se spisem a k případnému návrhu na podání obžaloby.

Bude však záležet na přístupu samotných obviněných, kteří by měli dostat každý tři pracovní dny na prostudování několika tisíc stran spisu, což v konečném důsledku dělá minimálně půldruhého měsíce času pro tento úkon.

Reklama

Výběr článků

Načítám