Hlavní obsah

VIDEO: V Rokytnici spadla rolba do potoka a zranila jedenáct lidí

– ROKYTNICE NAD JIZEROU • Aktualizováno
Právo, Novinky, René Chvalina, Jaroslav Švehla

Při nehodě rolby v Rokytnici nad Jizerou, která se stala v sobotu krátce před polednem, bylo zraněno jedenáct lidí, mezi nimi i pět dětí. Nejméně jedna osoba utrpěla těžké zranění hlavy. Rolba převážela rekreanty a po cestě spadla do potoka. Podle jednoho ze svědků se rolba převrátila na pasažéry. Na místě zasahoval vrtulník.

Článek

Když na místo dorazili přivolané hasičské jednotky z Jilemnice a z Rokytnice , v potoce u sjezdovky nalezli sněžnou rolbu převrácenou na bok. U nehody již zasahovali členové Horské služby a záchranáři zdravotnické služby. Podle informací mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Ivy Michalíčkové při nehodě došlo ke zranění deseti osob.

Rolba po nehodě zůstala ležet na boku v potoce. Foto:HZS Libereckého kraje.

„O čtyři osoby, které utrpěly těžká zranění, se postarali záchranáři zdravotnické služby. Jednu těžce zraněnou osobu transportoval vrtulník letecké záchranné služby do nemocnice. Lehce zraněné odvezli pracovníci horské služby na sněžných skútrech dolů k silnici, kde je přeložili do sanitních vozů,“ informovala Michalíčková.

Dobrovolní hasiči z Rokytnice na Jizerou zjistili, že z převrácené rolby vytéká olej z převodovky, který začali zachytávat do sběrné nádoby. Olej vodní tok neznečistil. Momentálně je vyslána na místo další rolba lyžařského areálu s jejíž pomocí se bude převrácený stroj vyprošťovat.  

Po nehodě je rolba velmi poškozená. Foto: HZS Libereckého kraje.

"Tři ze zraněných jsou děti, dva dospělí jsou zraněni vážně,“ řekla Novinkám mluvčí krajských záchranářů Kristýna Fejfarová. Na oplechované korbě rolby jelo celkem dvanáct lyžařů.  

Podle semilské policejní mluvčí Soni Šídové měla rolba převážet rekreanty do objektů v oblasti lyžařského areálu Horní Domky.

Řidič nemohl zastavit couvání

„Jednalo se o soukromou přepravní rolbu převážející rekreanty. Rolba měla při jízdě zřejmě nějakou technickou závadu. Na místě zasahují členové horské služby, záchranáři i policisté,“ upřesnil Právu ředidel SKI areálu Rokytnice nad Jizerou Petr Ceé.

Řidič rolby po nehodě uvedl, že rolba při samovolném couvání nešla žádným způsobem zastavit. Když nakonec zajela do poměrně hlubokého koryta se převrátila i s lidmi na korbě.

Foto: HZS Libereckého kraje.

Paradoxem nehody je skutečnost, že cesta, po které rolba jela od dolní stanice lanovky na Lysou horu směrem k lyžařským vlekům je velmi široká a bezpečná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám