Hlavní obsah

VIDEO: Po srážce vlaků 42 zraněných, na vině zřejmě strojvedoucí

Právo, Novinky, pno, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK
Aktualizováno

Mezi Paskovem a Vratimovem na Frýdecko-Místecku se v pondělí po deváté hodině srazily dva osobní vlaky. Podle posledních informací bylo zraněno 42 lidí. Na místě zasahovaly dva vrtulníky záchranářů. Příčinou nehody je pravděpodobně chyba jednoho ze strojvedoucích. Provoz na trati v místě nehody byl obnoven až v 18.09 večer.

Foto: Jaroslav Ožana , ČTK

V Paskově na Frýdecko-Místecku se 16. února čelně srazily na jednokolejné trati dva osobní vlaky.

Článek

"S největší pravděpodobností přehlédl při vyjíždění ze stanice červenou a vjel na jednokolejný úsek, kde pak došlo k nehodě," řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

"Záchranáři ošetřili na místě celkem 23 lidí. Nyní se k nám dostávají informace o dalších lidech, kteří byli zraněni, z místa odešli a postupně vyhledávají lékařskou pomoc. Nejvíce ve Frýdku-Místku. V tamní nemocnici už ošetřili 30 lidí," řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.  

:. Na jednokolejce u Frýdku-Místku se srazily vlaky, 20 zraněných Zdroj: Stream.cz

"Zpožděný osobní vlak jedoucí z Kojetína do Ostravy v Paskově nepočkal na příjezd osobního vlaku jedoucího z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm, se kterým se měl ve stanici křižovat. Motorový osobní vlak jedním podvozkem vykolejil. Výše škody na vlacích byla předběžně vyčíslena na 6,5 miliónu na vlacích," řekl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. 

:. V Paskově na Frýdecko-Místecku se 16. února čelně srazily na jednokolejné trati dva osobní vlaky.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

"Žádné úmrtí nebylo hlášeno. Na místě bylo nasazeno pět jednotek hasičů," řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Hlavní náplň činnosti hasičů bylo vynášení zraněných z vlaků, další pomoc zraněným a spolupráce s rychlou záchrannou službou. Nemuseli jsme vyprošťovat žádného zaklíněného cestujícího.

"Jedna souprava jela z Kojetína do Ostravy a druhá z Ostravy do Frenštátu pod Radhoštěm,“ doplnil mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Zprávy o počtu zraněných se rozcházely

Prvotní hlášení na dispečink záchranářů hovořilo o dvou až třech zraněných. Na místo neštěstí ihned vzlétl vrtulník letecké záchranné služby a vyjely dvě posádky rychlé lékařské pomoci.

"Zasahující lékař však po příletu na místo zjistil, že zraněných bude vyšší počet, proto byly vyslány další pozemní výjezdové skupiny záchranářů," řekl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.  

Posádka vrtulníku ošetřila dva pacienty, které následně transportovala do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Jednalo se o ženu s poraněním páteře a dolní končetiny, druhým zraněným byl muž s poraněním hlavy a obličeje. Oba pacienti byli při vědomí a jejich stav byl stabilizovaný.

Posádky sanitních vozů ošetřily celkem 23 pacientů na místě, většina byla převezena do nemocnic. Jedním ze zraněných je strojvedoucí, který utrpěl poranění hlavy. Jedna z cestujících má zlomenou nohu.

:. V Paskově na Frýdecko-Místecku se 16. února čelně srazily na jednokolejné trati dva osobní vlaky.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Náhradní autobusy

"Mezi stanicemi Paskov a Vratimov je zavedena náhradní autobusová doprava. Příčiny nehody v tuto chvíli zjišťují inspektoři Českých drah,“ řekl Petr Pošta z tiskového oddělení Českých drah. 

Reklama

Výběr článků

Načítám