Hlavní obsah

VIDEO: Detektivové zatkli syna bývalého romského šéfa podsvětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražští detektivové v sobotu při bezpečnostní akci Sandra zatkli u obchodního centra Skalka dvaatřicetiletého Jaroslava Bělu. V autě, kterým Běla na parkoviště přijel a které bylo zřejmě kradené, pak našli 40 gramů pervitinu za sto tisíc korun.

Článek

Jaroslav Běla je synem bývalého romského bosse podsvětí Antonína Běly. Ten začínal svou kariéru po boku zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Policie Bělovi staršímu připisovala řadu zločinů a hlavně kontakty na ruskojazyčnou mafii.

Bělu zavraždil neznámý pachatel přímo v jeho domě v Praze – východ na jaře v roce 1996. Policisté i někteří lidé z podsvětí jsou přesvědčeni, že za vraždou Běly stál právě Mrázek. Důkaz se ale zatím neobjevil.

Za Bělova života mu detektivové nikdy nic neprokázali. Teprve loni, 11 let po Bělově vraždě detektivové přišli s teorií, že si u něj Mrázek objednal vraždu nepohodlného svědka.

Syn opět na scéně

Ke spekulacím, že si odstranění Běly objednal právě František Mrázek, přispěla hlavně Bělova manželka Marie a právě syn Jaroslav. Bezprostředně po vraždě v dubnu 1996 v prohlášeních pro média důrazně odmítali, že vraždu spáchalo komando ruskojazyčné mafie.

V té době také syn Jaroslav prohlašoval, že je středoevropským rezidentem čečenské mafie. Podle jedné z verzí si vraždu objednal Mrázek proto, že Běla odmítl splnit jeho úkol, kterým měl být únos dvanáctileté dcery novináře, jenž psal o podivných Mrázkových aktivitách.

Mrtvý podnikatel

Propojení rodiny Bělových a Mrázkových bylo skutečně těsné, ale koncem devadesátých let se měnily v nevraživost a podezíravost. Po Mrázkově vraždě v lednu 2006 o tom mluvil jeho synovec Lukáš.

Pro Právo tehdy prohlásil: "Strýc nebyl rád, že se jeho dcera důvěrněji stýkala s Jaroslavem Bělou. I když se v minulosti s jeho otcem Antonínem strýc stýkal. Představoval si pro dceru jiného partnera. Nezávislého na drogách. Fakt je, že jsme si se strýcem před čtyřmi lety říkali, jestli Jaroslav nemá nějak prsty v tom, jak po něm (Františku Mrázkovi) u Říčan někdo střílel. Vztahy spolu měli chladné."

Františka Mrázka nakonec zastřelil najatý vrah jednou ranou do hlavy koncem ledna 2006. Tehdy se spekulovalo, zda ve vraždě nemá prsty i Jaroslav Běla. Hlavně proto, že dceři Františka Mrázka poslal po vraždě sms.

"Obsah neznám. A po vraždě jí okolo desáté večer zavolal. Ale není to tak, jak bylo v médiích, že by to znamenalo, že Běla vraždil nebo vraždu objednal a zaplatil. Řekl jí něco v tom smyslu, že už není sám, kdo je bez táty," upřesnil tehdy synovec Františka Mrázka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám