Hlavní obsah

Velký požár na Pardubicku, který hasili unikátní metodou, mohl mít na svědomí žhář

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdechovice

Skládku ve Zdechovicích na Pardubicku, kde hořelo v noci na pondělí, mohl zapálit žhář. Jedná se o jednu z vyšetřovacích verzí policie. Rozsáhlý požár zasáhl zdechovickou skládku i v únoru, tehdy se jednalo o samovznícení.

Foto: HZS Pardubického kraje

Skládku ve Zdechovicích hasili unikátní metodou.

Článek

„Jednou z verzí je úmyslné zapálení,“ sdělila v úterý Novinkám mluvčí policie Lenka Vilímková.

O žhářství je přesvědčeno vedení společnosti Bohemian Waste Management, která skládku provozuje. „Máme jednoznačné indicie, že požár nemohl vzniknout sám. Škody jsou samozřejmě značné, jenom na něco se vztahuje pojistné plnění. Situace je velice nepříjemná,“ sdělil ČTK ředitel firmy Jiří Pražák.

Čtyři dny hořela na Litoměřicku skládka

Krimi

Na skládce hořelo od nedělního večera, s plameny bojovalo až 19 jednotek hasičů. V pondělí pak použili metodu, kterou poprvé vyzkoušeli před devíti lety při požáru skládky v Boru u Skutče na Chrudimsku.

Foto: HZS Pardubického kraje

Plameny na skládce na Pardubicku likvidovalo až 19 jednotek hasičů.

„Spočívá v tom, že nakladač s plně naloženým hořlavým materiálem vyložil hořící pneumatiky do kontejneru s vodou. Následně hydraulickou rukou pásového rypadla byl materiál během několika minut opět vyndán a umístěn na vytvořený volný prostor u skládky,“ popsala v úterý na webu mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Hasiči ve speciálních oblecích likvidovali na Kladensku černou skládku chemikálií

Krimi

Postup podle ní šetří pracovní sílu i náklady a neuniká do země kontaminovaná voda. Hořící materiál voda okamžitě uhasí a nehrozí jeho opětovné vznícení. K likvidaci požáru je potřeba malé množství vody a hašení trvá kratší dobu.

Foto: HZS Pardubického kraje

Plameny na skládce na Pardubicku likvidovalo až 19 jednotek hasičů.

Skládka ve Zdechovicích hořela opakovaně, v únoru velký požár způsobilo nejspíš samovznícení. Následovaly další tři požáry, které zatím jasnou příčinu nemají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám