Hlavní obsah

Vedení policie prošetří kriminalizaci nevinných

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úniky informací z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu-ÚOOZ a kriminálky do podsvětí a s nimi spojená kriminalizace nepohodlných osob budou vedením policejního prezídia šetřeny.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.10.2017 Trojhalí Karolina. Festival SPECTACULO INTERESSE. Z generálky představení DU UND DU

Článek

Náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Jaroslav Macháně si pro tento účel vyžádal minulý týden ve čtvrtek na Právu kopii dokumentu vyhodnocení týmu Mari ČTS: ÚOOZ-80/V72002 z loňského května, ve kterém jsou šokující skutečnosti o kriminalizaci a únicích informací uvedeny. Právo žádosti vyhovělo. Macháně při předání uvedl, že dokument nezná a vidí ho poprvé.

"Musíme vyčkat na výsledky šetření inspekce ministra vnitra. Pak budeme moci zahájit vlastní důkladné prověření, pro které bude podstatný obsah dokumentu. Tedy otázky úniků informací do kriminálního prostředí a podezření z údajné kriminalizace nepohodlných osob některými policisty," řekl Právu náměstek policejního prezidenta.

Uvedl, že se šetření bude přirozeně zabývat také okolnostmi vzniku dokumentu. "Pokud tento operativní dokument vznikl legálně, pak nás bude zajímat, proč byl v ÚOOZ vypracován, komu byl určen a jestli byl předán Inspekci ministra vnitra. Při kontrole jsme zjistili, že vyhodnocení ČTS: ÚOOZ-80/V7-2002 s datem 23. května 2003 nikdo na policejní prezídium nezaslal," poznamenal Macháně.

Vyhodnocení Mari existuje

Se souhlasem policejního prezidenta Jiřího Koláře předal Macháně Právu úřední záznam skupiny Mari podepsaný Radkem Čermákem s datem 11. července 2003, který obsahuje soupis úředních záznamů předaných krátkou cestou přímo Inspekci ministra vnitra. Záznamy neobsahují ani jeden údaj o tom, že bylo něco loni v květnu inspekci či policejnímu prezídiu předáno. Podle tohoto soupisu tedy nebylo předáno ani vyhodnocení Mari.

"To neznamená, že vyhodnocení Mari a Mari I. ČTS: ÚOOZ-80/V72002 z předloňského května neexistuje. Už proto, že policejní prezídium předložilo úřední záznamy, a nikoliv vyhodnocení. To je velký rozdíl. Vyhodnocení Mari jsem osobně a proti písemnému potvrzení předloni na podzim předal státnímu zástupci Svatopluku Naušovi, který vyšetřuje skupinu 30 obviněných v kauze údajného Berdychova gangu. Zde to ze spisu nemůže zmizet," odpověděl minulý pátek Právu advokát Jaroslav Jankrle, který obhajuje bývalého šéfa týmu Mari Petra Vojtěchovského.

Ten je od loňského 20. května postaven mimo službu a čelí obvinění z trestné činnosti. Advokát uvedl, že po zadržení Vojtěchovského převzal vedení týmu Mari Čermák, a zopakoval, že Čermák je autorem vyhodnocení ČTS: ÚOOZ80/V7-2002 s datem 23. května 2003.

Čermák z policie odešel na vlastní žádost loni na konci října. K případu se nemůže vyjadřovat. Nebyl zproštěn mlčenlivosti. Nemohl proto ani vypovídat jako svědek v loňském prosincovém soudním procesu s Berdychem a procesu ve věci krádeže obrazů Josefa Lady pachateli z okruhu Berdychova gangu, která se stala předloni v říjnu. Nemůže se vyjádřit ani k tvrzení svého bývalého nadřízeného v odboru násilí ÚOOZ (odbor byl loni v rámci reorganizace ÚOOZ zrušen, pozn. red.) Stanislava Plocka, který Právu sdělil, že vyhodnocení Mari z loňského května nezná, a nedal proto Čermákovi ani příkaz k jeho přepracování. "Takový příkaz jsem nevydal," řekl Plocek.

V pohybu jsou i žalobci

Povinnost mlčenlivosti mají další policisté ÚOOZ, kteří Právu potvrdili pravost vyhodnocení Mari a v něm obsažených údajů.

Záhadou dokumentu Mari se zabývají i státní zástupci. "Případem se na základě podnětů Práva zabývá trestní odbor pražského vrchního státního zastupitelství. Bude nutné vyšetřit, jak kolega Nauš s vyhodnocením Mari nakládal, pokud se prokáže, že ho převzal od advokáta Jankrla. Podstatnější však je, že se vše okolo podezření z účelové kriminalizace nevinných a úniku informací do kriminálního prostředí vyšetřuje a bude vyšetřovat," odpověděl na dotazy Práva žalobce. Je seznámený s případem Berdychova gangu a dalšími případy, kde jsou podle něj důvodná podezření z úniku informací do podsvětí a zneužívání těchto informací proti nepohodlným lidem a svědkům.

"Problémů je víc. Například se ukazuje, že utajení soudně nařízených odposlechů trvá v některých případech jen čtyři dny. Tak brzy se někteří podezřelí dozvědí, že jsou odposloucháváni," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám