Hlavní obsah

Ve Švýcarsku odsoudili Ukrajince kvůli úplatku ze Škody JS

Švýcarský soud uložil v pátek v nepřítomnosti ukrajinskému oligarchovi a bývalému poslanci Mykolovi Martynenkovi za praní špinavých peněz trest odnětí svobody ve výši 28 měsíců. Martynenko podle soudu za úplatek zprostředkoval plzeňské společnosti Škoda JS kontrakty s ukrajinským státním provozovatelem jaderných elektráren, firmou Energoatom, informoval švýcarský web swissinfo.ch.

Foto: Profimedia.cz

Martynenko, který zasedal v ukrajinském parlamentu za stranu Lidová fronta někdejšího premiéra Arsenije Jaceňuka, by si měl ve vězení odpykat roční trest, zbylých 16 měsíců mu soud uložil podmínečně.

Článek

Na verdikt upozornil také server Deník N, kterému mluvčí Škody JS řekl, že firma rozhodnutí soudu nezná, a nemůže ho proto komentovat.

Martynenko, který zasedal v ukrajinském parlamentu za stranu Lidová fronta někdejšího premiéra Arsenije Jaceňuka, by si měl ve vězení odpykat roční trest, zbylých 16 měsíců mu soud uložil podmínečně.

Podle serveru Ukrajinska pravda se Martynenko soudního procesu neúčastnil. „Kvůli celosvětové karanténě a zavřeným hranicím jsem se nemohl účastnit soudu a podat vysvětlení... Rozhodnutí soudu je dočasné, ne konečné,” řekl bývalý politik. Dodal, že se proti verdiktu již odvolal.

Spolu s Martynenkem odsoudil v pátek švýcarský spolkový trestní soud také dalšího ukrajinského občana, kterým je podle agentury Unian Pavlo Skalenko. Muž dostal trest vězení 24 měsíců. Oběma odsouzeným uložil soud i pokutu. Martynenko má zaplatit 1000 švýcarských franků (25 tisíc korun) a dalších 3,8 milionu franků (95,3 milionu korun) bude muset zaplatit švýcarskému státu.

Zpronevěra stovek milionů: Policie navrhla obžalovat exmanažery Škoda JS

Krimi

Podle soudu Martynenko a Skalenko skrze švýcarskou banku a firmu registrovanou v Panamě „vyprali” úplatky ve výši 2,8 milionu eur (téměř 75 milionů Kč). Peníze získal Martynenko za to, že společnosti Škoda JS zprostředkoval bez výběrového řízení zakázky s ukrajinským státním provozovatelem jaderných elektráren firmou Energoatom.

Podle swissinfo.ch švýcarské státní zastupitelství, které se případem zabývalo od roku 2013, loni v prosinci uvedlo, že se podařilo případ vyšetřit díky "excelentní spolupráci s ukrajinskými a českými úřady".

„Jsem rád, že se to ve Švýcarsku podařilo dotáhnout,” řekl Deníku N v reakci na rozsudek Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze. „Jejich verdikt, ač zatím nepravomocný, je pro nás podstatný. Jedná se o legalizaci výnosů z trestného činu, který je stíhán v Česku a zároveň je vedeno řízení na Ukrajině. Domníváme se, že šlo o prostředky nezákonně vyvedené ze společnosti Škoda JS,” dodal.

„Veškeré dodávky, které Škoda JS na Ukrajině realizovala, byly vždy striktně na základě veřejných výběrových řízení. Škoda JS se důrazně ohrazuje proti tomu, že by měla v této souvislosti komukoli poskytnout jakýkoliv úplatek,” řekl Deníku N mluvčí společnosti Jan Stolár.

Bývalé špičky Škody JS čelí obvinění ze zpronevěry. Z firmy prý vyvedly stovky miliónů

Krimi

V tisku se již dříve psalo, že česká policie v roce 2014 podnikla v plzeňské firmě razii související právě s podezřením švýcarské justice, že Škoda JS uplácela člena ukrajinského parlamentu za dohazování zakázek.

Martynenko byl jedním z předních spojenců Arsenije Jaceňuka, který byl ukrajinským premiérem v letech 2014 až 2016. Poslancem byl Martynenko v letech 1998 až 2016, kdy odešel kvůli nařčení z korupce. Tehdy se o něm mluvilo jako o hlavním finančníkovi Jaceňukovy Lidové fronty. V parlamentu měl Martynenko na starosti energetiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám