Hlavní obsah

V Tiských stěnách se z mokrých skal zřítili dva horolezci

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva horolezci se o víkendu zřítili na Tiských skalách v Ústeckém kraji. Nedbali bezpečnostních pravidel lezení na pískovci a s těžkými poraněními skončili po leteckém transportu v nemocnici v Ústí nad Labem.

Foto: HS Krušné hory

Zásah záchranářů v Tiských stěnách, kde se o víkendu zřítili na mokrých pískovcových skalách dva horolezci.

Článek

První případ horská služba řešila v sobotu odpoledne v lokalitě Ostrov - Himmelreich. „Pětadvacetiletý horolezec z Německa nedbal pravidel lezení na pískovci, uklouzl na mokré skále a zřítil se z výšky asi osmi metrů,“ uvedl náčelník Horské služby v Krušných horách Miroslav Güttner.

Nejdříve se slaněním dostali k horolezci lékař a záchranář Letecké záchranné služby v Ústí nad Labem. Během krátké doby byl pak těžce zraněný horolezec stabilizován, záchranáři mu nasadili krční límec a zafixovali jej do vakuové matrace. Pak pacienta na nosítkách přenesli několik metrů na místo, kde si jej vyzvedl vrtulník a v podvěsu jej dopravil na místo, kde mohl bez problémů přistát.

„Německý horolezec porušil jednoznačně zásady bezpečného lezení. V době, kdy se vydal na skálu, bylo asi pět hodin po pořádném dešti a pravidla jsou v takovém případě jednoznačná – na pískovcovou skálu nikdy dřív než 24 hodin po posledním dešti,“ komentoval úraz Güttner.

Foto: HS Krušné hory

Zásah záchranářů v Tiských stěnách, kde se o víkendu zřítili na mokrých pískovcových skalách dva horolezci.

Čech u Tisé udělal stejnou chybu

V podstatě totožný případ se odehrál v neděli před polednem u Tisé, kdy pětatřicetiletý horolezec udělal v podstatě identickou chybu, uklouzl na mokré skále a zřítil se z výšky asi šesti metrů. Jako předchozí den Němec nedbal pravidel lezení na pískovci, uklouzl na mokré skále a zřítil se.

„Vyjeli jsme k němu ve třech a na místě zjistili, že upadl na záda a zřejmě utrpěl poranění v oblasti hrudní páteře,“ uvedl k výjezdu Tomáš Plíva, zasahující člen HS Krušné hory s tím, že horolezec byl při vědomí a se záchranáři komunikoval.

Vrtulník zafixovaného muže v matraci v podvěsu dopravil na místo, kde mohl přistát. Tam jej pak horští záchranáři pomohli naložit a zraněný dál putoval letecky k dalšímu ošetření do nemocnice v Ústí nad Labem.

„Opět došlo k jasnému porušení pravidel bezpečného lezení na pískovci. I dnes bylo po dešti, skála byla mokrá a v takovém případě se může spíše smeknout, drolit či ulomit,“ řekl náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám