Hlavní obsah

V případu Pokr hrozí ÚOOZ propadák

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani po roce nedošlo k zásadnímu pokroku v objasňování 35 vražd a zmizení osob uvedených v loňské zprávě šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho pod názvem případ Pokr. Nebyl vypátrán ani loňský vrah podnikatele Františka Mrázka, přestože právě tato vražda Pokr odstartovala.

Článek

Kubiceho podřízení vyšetřování Mrázkovy vraždy loni v únoru odňali pražské mordpartě, ale sami nedokázali nic. V prosinci to vzdali a případ odložili.

Zdá se, že neúspěch chtěl ÚOOZ přehlušit údajným vypátráním vraha Mrázkova konkurenta Václava Dvořáka (zastřelen v dubnu 1992), za něhož označili pět let nezvěstného Bohuslava Hájka.

"Chlubili se cizím peřím. Aby přikryli svůj propadák s Pokrem, jen oprášili čtrnáct let staré zjištění středočeské mordparty. Středočeši už tehdy věděli, že Dvořáka zastřelil Hájek na Mrázkovu objednávku. Chyběly důkazy. Ty ale nepředložil ani ÚOOZ. To však ÚOOZ nevadilo a verzi vydali za svou, navíc s nepravdivým sdělením, že Dvořák byl regionální novinář," řekl Právu kriminalista, který si nepřál být jmenován.

Podobně se dá vysvětlit i loni v listopadu bombasticky rozpoutaná zatýkací akce údajných únosců Lamberta Krejčíře, otce stíhaného miliardáře Radovana Krejčíře, v čele s příbramským majitelem klubu Marila Jaroslavem Starkou a dalšími sedmi údajnými spolupachateli. Dodnes tato kauza nepokročila.

Advokát si stěžuje na nečinnost policie

"Obvinění jen opakuje úřední záznamy z vazebních výslechů Radovana Krejčíře z roku 2003 a 2004, které Krejčíř nepodepsal. V nich měl Starku a další obviňovat z únosu a smrti otce Lamberta. Žádné důkazy to nepotvrdily. Stalo se jen, že byla konstatována různá pochybení. Jinak je vše v této kauze na mělčině," řekl Právu Starkův obhájce Julius Kramarič. Ale ani to není všechno.

Pražský městský státní zástupce Luboš Pětník musel dát v červnu za pravdu obhájci Vlastimila Spěváka Vladimíru Vaňkovi, který si stěžoval na průtahy v činnosti policie a dozorového žalobce Martina Omelky. "Vaši stížnost jsem posoudil jako důvodnou," konstatoval Pětník.

Advokáti však mají výhrady. "Nečinnost ÚOOZ trvá. Stále nebyly provedeny žádné důkazy navržené obhajobou. Ani urgencím není státními zástupci věnována pozornost. Už nejde ani o důkazní nouzi, ale o vyšetřovací agónii," zdůraznil Kramarič.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubice nemá být stíhán, potvrdila prověrka

Postup dozorového státního zástupce Michala Zachystala při vyšetřování tří policistů kvůli obsahu a úniku takzvané Kubiceho zprávy byl správný. Právu...

Výběr článků

Načítám