Hlavní obsah

V Praze už zase žebrají falešní neslyšící z Rumunska

– Praha
Právo, Barbora Janáková

Radka před pár dny na pražské Floře potkala muže, který vybíral peníze na neslyšící. Sám jí posunky naznačoval, že je hluchoněmý. Na pokladničce ale nebyla pečeť a Radka si hned vzpomněla na případy podvodných sbírek, a proto muži řekla, že zavolá policii. V tu chvíli se mu sluch vrátil a kvapným krokem odešel. Byl to falešný neslyšící z Rumunska.

Foto: asnep

Falešný certifikát, kteří podvodníci používají (ilustrační foto)

Článek

Její přítel se ale napálit nechal a věnoval dvě stě korun na výstavbu centra pro neslyšící. „Působil důvěryhodně. Měli i desky s dokumenty, kam se jim dárce mohl podepsat,“ řekla Právu Radka. „Na papíře byla kolonka pro jméno dárce i výši příspěvku,“ dodala.

Zkušenosti s nimi má i pražská policie, která dokonce kvůli nim v květnu a v červnu udělala zátah. Během něj chytili 19 cizinců, jak Právu řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Je to jen přestupek

Problémy ale přetrvávají, a pokud nejde o cílenou akci, tak mají podvodníci před policií velký náskok. „S oznámeními o podvodných výběrčích peněz, kteří se schovávají za charitu, se setkáváme v podstatě denně. Žádnou konkrétní statistiku ale nevedeme,“ uvedl Daněk.

„Po oznámení tohoto typu je na místo vyslána hlídka. Poměrně často se setkáváme s tím, že policisté už nikoho nenajdou. Proto těžko soudit, zda bylo oznámení relevantní, plané, nebo už pachatelé z místa odešli,“ upřesnil.

Falešné sbírky řeší i Městská policie v Praze. Jenom na Praze 2 a 3 kvůli nim přijali od počátku roku 16 hlášení. Ve třinácti případech se udání prokázat nepodařilo, protože podezřelí po příjezdu hlídky na místě už nebyli.

„Ve zbylých třech případech pak strážníci řešili přestupkové jednání uložením blokových pokut v celkové výši šest tisíc korun,“ uvedla mluvčí Městské policie hlavního města Prahy Irena Seifertová.

Parazitují na známých jménech

Podle trestněprávní kvalifikace se ve většině případů nejedná o podvod, ale o přestupek. Aby se celá věc mohla řešit jinak než pokutou, která je až do výše 15 tisíc, nebo zákazem pobytu, tak by podvodníci museli z lidí vylákat více než pět tisíc korun.

Rumunská „hluchoněmá“ mafie takto jezdí po celé republice i po sousedním Slovensku již od roku 2012. Většinou oblasti střídají, aby nebyli dlouho na jednom místě. K vidění jsou i v Paříži a dalších velkých evropských městech.

S podvodnými výběrčími peněz se setkáváme denně
Jan Daněk, pražská policie

Prostředky nevybírají pouze na hluchoněmé, ale někdy se ohánějí i pomocí dětem, postiženým, matkám samoživitelkám či lidem bez domova.

Zpravidla jde o důvěryhodně vypadající muže a ženy, kteří chodí po ulici s deskami a dokumenty, na nichž mají uvedené logo Červeného kříže, UNICEF, Handicap International či jiné velké organizace. Peníze si ale shrábnou do vlastní kapsy a jediný způsob, jak se jim bránit, je být ostražitý.

Česká i slovenská pobočka UNICEF dokonce na podvodníky podala trestní oznámení. UNICEF ČR kvůli tomu na svých stránkách zveřejnili i varování, že žádné sbírky nepořádají.

Jak je poznat?

A jak podvodníkům nenaletět? Například výběrčí musí na požádání předložit povolení od místně příslušného úřadu, například Magistrátu hlavního města Prahy, kde je potvrzeno řádné nahlášení a povolení sbírky.

Kromě toho by měli mít výběrčí plnou moc od pořadatele sbírky. Kasička, do níž prostředky vybírají, také musí být řádně zapečetěna. Seznam veřejných sbírek je pak uveden na stránkách ministerstva vnitra.

Provádění neoznámené sbírky nebo sbírky oznámené, ale v rozporu se zákonem se trestá pokutou až do výše půl miliónu pro právnické osoby. Taková pokuta ale falešným neslyšícím nehrozí, protože na ně se vztahuje přestupkový zákon.

Anketa

Setkal/a jste se s žebráky vydávajícími se za neslyšící?
Ano
87,7 %
Ne
12,3 %
Celkem hlasovalo 1847 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám