Hlavní obsah

V Praze někdo zapálil policejní auto, prý jde o podporu boje za bývalou kliniku

Novinky, ČTK, ok, jap
Praha
Aktualizováno

Skupina kritizující zásah v bývalé klinice na Praze 3 se hlásí k zapálení policejního auta na Vinohradech, které vzplálo v neděli večer. Policejní mluvčí Jana Rösslerová potvrdila, že se případem zabývají, ale s ohledem na čerstvost se k němu zatím nebude více vyjadřovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Policistům na Vinohradech někdo zapálil autoVideo: Novinky

 
Článek

„Ve večerních hodinách 14. prosince jsme v Praze zapálili policejní auto!” sdělila skupina Anarchistická solidární akce a v této souvislosti poukázala na to, že se policie vložila do jednání mezi sociálním centrem Klinika a státem a následně jej ukončila, když prázdný dům vyklidila.

„V sobotu proběhla solidární demonstrace a znovuobsazení domu, který stát nechal pět let chátrat. Policie ČR opět tvrdě zakročila, dům násilně vyklidila a zranila několik lidí,” uvedla ve svém prohlášení skupina.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Od jednání Anarchistické solidární akce se občanská iniciativa Klinika distancuje. "Chceme pokračovat v jednáních a řešit věci smírnou cestou. Od takové brutality a násilí se v plném rozsahu distancujeme," řekla mluvčí iniciativy Anna Hausnerová.

Neměli povolení 

Podle informací Novinek auto zapálili před služebnou policie v ulici Šafaříkova. Policisté plameny vycházející zpod auta zaregistrovali a pomocí práškového hasicího přístroje začínající požár uhasili. Žháři se poté podařilo utéct.

V nepoužívaném objektu někdejší polikliniky donedávna nelegálně pobývali narkomani. Před několika dny ho uklidili dobrovolníci a začali ho bez povolení využívat. Budovu ovšem spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který dokončuje převod na Generální inspekci bezpečnostních sborů a který s působením aktivistů nesouhlasil.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie na Žižkově zasáhla proti aktivistůmVideo: Novinky

Aktivisty nakonec v úterý k odchodu z polikliniky přiměla policie. Aktivisté se k objektu opět vydali o víkendu, po výzvě policie ho však opustili. Při sobotním zákroku policie podle mluvčího iniciativy Klinika Arnošta Nováka ale zranila tři lidi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám