Hlavní obsah

V policejní síti uvízl další vyděrač

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Severomoravským policistům se v pátek podařilo dopadnout internetového vyděrače, který minulý týden hrozil bombovým útokem na veřejná místa v Praze a Brně. V pondělí o tom informovala policie. Devatenáctiletý učeň jednoho z ostravských učilišť žádal prostřednictvím e-mailu nejprve 840 tisíc korun, ve čtvrtek ale svůj požadavek, adresovaný na dopisové oddělení televize Nova, upřesnil na 50 miliónů korun.

Foto: archiv Eben Trio

Na prvním z koncertů, které v novém roce uspořádá Kruh přátel hudby Mikulov, vystoupí Eben trio.

Článek

Policejní rada severomoravské Policie ČR Rostislav Chobola řekl, že vyděrač velmi dobře rozuměl počítačům, možnosti internetu ale přecenil. Od odeslání prvního e-mailu do jeho dopadení uplynulo pět dnů. Policie odmítla upřesnit, z jakého počítače mladík elektronické dopisy posílal. Krátce poté, co se ozval podruhé, už ho ale měla vytipovaného.

První výhrůžný dopis vyděrač poslal na internetovou schránku ministerstva vnitra, další tři pak na adresu televize Nova. V nich zopakoval své hrozby a žádal o registraci účtu, na který mu mají být peníze zaslány. "Peníze chci do 25. května, jinak budu zarovnávat republiku," napsal ve svém prvním e-mailu. "Redaktorka televize Nova měla v pátečních zprávách potvrdit, zda bude jeho požadavek splněn," uvedl policejní rada severomoravské Policie ČR Rostislav Chobola.

Pachatele policie zatkla v pátek odpoledne. "Odeslal další e-mail a potom šel do školy na praxi," konstatoval vyšetřovatel. Podle něj vyděrač z pochází z bezproblémové rodiny, oba rodiče jsou vysokoškoláci. Vyšetřování policistům poněkud ulehčila skutečnost, že mladík se již v minulosti podobného jednání, byť v mnohem menším měřítku, dopustil. "Chtěl to zkusit jiným způsobem," řekl Chobola.

Podle policie vše zatím nasvědčuje tomu, že mladíkovy výhrůžky byly plané. "Nepotvrdilo se, že by měl přístup k nějakým výbušninám, ani že by měl nějaké komplice," dodal Chobola.

E-mail odeslaný v pátek v 10.59 na dopisové oddělení TV Nova:
Už nemáte mnoho času... Požaduji zaplacení stanovené částky ve výši 50 000 000 Kč. Postupujte podle těchto pokynů:
1. Vytvořte účet.
2. Na tento účet převedete stanovenou zanedbatelnou částku 50 000 000 Kč.
3. Registraci účtu (přístupové jméno a heslo) zašlete na tento nový e-mail.
4. Pokud budu sledován, vaši lidé a mnoho jiných zahyne jen kvůli vám.
5. Při jakékoli snaze, nebo náznaku sledování, odpálím nálože.
Email, kde pošlete registraci účtu, je tento: andrea77@email.cz
Požaduji od TV Nova zveřejnění vašeho rozhodnutí v tomto tvaru, dnes v 19.30:
:. Stát není ochoten přistoupit na požadavky bombového útoku. (NE - nezaplatíme) :. Stát nemá žádné stopy vedoucí k dopadení výhrůžného emailu. (ANO - zaplatíme)
První nálože vybouchnou ne ve stanoveném termínu, ale v intervale cca 25 minut po nezaplacení.
Na zaplacení máte pouze....... 20 hodin. Můj poslední kontakt prostřednictvím multimédia. Hodně štěstí

Reklama

Související témata:

Související články

Vyděrač položil bombu a vyhrožuje státu

Neznámý vyděrač požaduje od státu, respektive policie, vyplacení finanční částky v řádu miliónů korun. Jinak hrozí, že odpálí bombu někde na území republiky....

Po bombovém vyděrači pátrá i BIS

Po olomouckém bombovém anonymovi, který vydírá stát, pátrá kromě policie také Bezpečnostní informační služba (BIS). Spolupracujeme s útvarem pro odhalování...

Výběr článků

Načítám