Hlavní obsah

V Ostrožské Nové Vsi uniklo do kanalizace deset tisíc litrů nafty

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTROŽSKÁ NOVÁ VES

Bleskovým zásahem se podařilo hasičům zabránit velké ekologické havárii, když po dopravní nehodě cisterny vyteklo v pondělí večer v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku do místní kanalizace na deset tisíc litrů motorové nafty. Právo o tom informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček. Následky nehody hasiči odstraňovali až do úterního rána.

Foto: DS Tyl Slaná

Z představení Malý princ

Článek

 "K úniku velkého množství motorové nafty došlo po střetu nákladního automobilu, osobního vozidla a cisterny, která naftu převážela. Hasiči okamžitě vyjeli na místo a uniklou naftu zadrželi pomocí norných stěn," uvedl Mitáček. Havárie se stala přímo uprostřed obce. Policisté okolí neprodyšně uzavřeli a odklonili veškerou dopravu.

"Museli jsme postupovat velmi rychle, protože kdyby se nafta kanalizací rozšířila, mohla se dostat až do blízkého štěrkového jezera, které je zdrojem pitné vody pro obyvatele v Ostrožské Nové Vsi i v okolních obcích. Znečištění by se projevilo i na řece Moravě. Norné stěny a odčerpávání nafty tomu zabránily," podtrhl Mitáček.

Na místě nehody zasahoval speciální protichemický vůz hasičů z Uherského Hradiště, protichemické vozidlo ze Zlína a další technika. Pomáhali hasiči z Uherského Brodu, Uherského Ostrohu i z Hodonína. "Práci komplikovala namrzlá vozovka, na které to v kombinaci s vyteklou naftou velmi klouzalo," upozornil Mitáček. Hasiči pracovali na místě havárie až do ranních hodin, protože v poškozené cisterně zůstalo ještě dalších dvacet tisíc litrů motorové nafty.

Důsledky likvidovali do tří hodin ráno

"Důsledky samotné nehody se podařilo likvidovat do tří hodin ráno, ale stále máme u cisterny ještě dost práce, v tuto chvíli se tam střídají směny. I když to nejdůležitější, co bylo na místě zapotřebí udělat, a to zabránit ohrožení zdroje pitné vody a ekosystému řeky Moravy, máme za sebou," řekl Mitáček po sedmé hodině v úterý ráno.

"Zbylou naftu musíme přečerpávat, aby nedošlo k dalšímu úniku do okolí, a důkladně vyčistit vodní kanály," dodal. Silnice na průjezdu Ostrožskou Novou Vsí byla znovu zprůjezdněna až ve čtyři hodiny ráno. Případ řeší policie. Při nehodě nebyl naštěstí nikdo zraněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám