Hlavní obsah

V Ostrožské Nové Vsi uniklo do kanalizace deset tisíc litrů nafty

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTROŽSKÁ NOVÁ VES

Bleskovým zásahem se podařilo hasičům zabránit velké ekologické havárii, když po dopravní nehodě cisterny vyteklo v pondělí večer v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku do místní kanalizace na deset tisíc litrů motorové nafty. Právo o tom informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček. Následky nehody hasiči odstraňovali až do úterního rána.

Foto: DS Tyl Slaná

Z představení Malý princ

Článek

 "K úniku velkého množství motorové nafty došlo po střetu nákladního automobilu, osobního vozidla a cisterny, která naftu převážela. Hasiči okamžitě vyjeli na místo a uniklou naftu zadrželi pomocí norných stěn," uvedl Mitáček. Havárie se stala přímo uprostřed obce. Policisté okolí neprodyšně uzavřeli a odklonili veškerou dopravu.

"Museli jsme postupovat velmi rychle, protože kdyby se nafta kanalizací rozšířila, mohla se dostat až do blízkého štěrkového jezera, které je zdrojem pitné vody pro obyvatele v Ostrožské Nové Vsi i v okolních obcích. Znečištění by se projevilo i na řece Moravě. Norné stěny a odčerpávání nafty tomu zabránily," podtrhl Mitáček.

Na místě nehody zasahoval speciální protichemický vůz hasičů z Uherského Hradiště, protichemické vozidlo ze Zlína a další technika. Pomáhali hasiči z Uherského Brodu, Uherského Ostrohu i z Hodonína. "Práci komplikovala namrzlá vozovka, na které to v kombinaci s vyteklou naftou velmi klouzalo," upozornil Mitáček. Hasiči pracovali na místě havárie až do ranních hodin, protože v poškozené cisterně zůstalo ještě dalších dvacet tisíc litrů motorové nafty.

Důsledky likvidovali do tří hodin ráno

"Důsledky samotné nehody se podařilo likvidovat do tří hodin ráno, ale stále máme u cisterny ještě dost práce, v tuto chvíli se tam střídají směny. I když to nejdůležitější, co bylo na místě zapotřebí udělat, a to zabránit ohrožení zdroje pitné vody a ekosystému řeky Moravy, máme za sebou," řekl Mitáček po sedmé hodině v úterý ráno.

"Zbylou naftu musíme přečerpávat, aby nedošlo k dalšímu úniku do okolí, a důkladně vyčistit vodní kanály," dodal. Silnice na průjezdu Ostrožskou Novou Vsí byla znovu zprůjezdněna až ve čtyři hodiny ráno. Případ řeší policie. Při nehodě nebyl naštěstí nikdo zraněn.

Související témata:

Výběr článků

Načítám