Hlavní obsah

V lahvích s etiketou Likérky Drak byl nalezen technický líh

Novinky, Ondřej Kořínek
Teplice

Ve výrobcích s etiketou Likérky Drak objevili kontroloři v Dubí na Teplicku technický líh, který se používá v průmyslové výrobě a do potravinářského výrobku se nesmí přimíchávat. Kontroloři nalezli dvě lahve originál Tuzemák a Vodka.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Originál Tuzemák od Likérky Drak

Článek

Při společné kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Celní správy a hygieniků byly v Dubí nalezeny dvě lahve s etiketou Likérky Drak, a sice Originál Tuzemák a Originál Vodka jemná, které obsahovaly denaturační činidla.

„Denaturační líh je vlastně technický líh, který se v potravinářství nesmí používat. Jeho použití je možné v průmyslové výrobě, například do ostřikovačů,“ řekl Novinkám ředitel Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Josef Trmal s tím, že zdravotní komplikace jsou méně závažné než u metanolu.

Tyto dvě konkrétní lahve byly nalezeny u vietnamského obchodníka v ulici Krušnohorská v Dubí. Prodejce těchto dvou lahví neměl v pořádku dodací listy zboží.

Lahev s technickým lihem byla nalezena také v Litvínově s etiketou AB Style, a to u výrobku AB Style Vodka jemná.

Denaturovaný líh není na rozdíl od lihu potravinářského zatížen spotřební daní, a proto jej někteří výrobci nelegálního alkoholu používají k výrobě lihovin tak, že z něj chemickou cestou denaturační činidla z větší části odstraní.

Likérka Drak se od počátku distancovala od kauzy Metyl s tím, že její výrobky byly zneužity. Policie však již obvinila jednatele Pavla Čanigu z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám